Від громадян не вимагається мати при собі паспорт цілодобово - Портнов

Четвер, 22 листопада 2012, 16:19

Новий Кримінальний процесуальний кодекс не зобов’язує громадян мати при собі паспорт постійно.

На цьому наголосив радник президента - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов у коментарі виданню "Закон і Бізнес".

"Новий Кримінальний процесуальний кодекс не вимагає від громадян мати при собі паспорт 24 години на добу", - сказав він.

Портнов назвав дезінформацією повідомлення про те, що з набуттям чинності новим КПК міліція може затримувати громадян, і їм необхідно носити з собою паспорт. 

"Новий кодекс містить виключний перелік підстав для обмеження свободи громадян, і ніякого довільного затримання на вулицях він не допускає", - запевнив Портнов.

"Так, в кодексі передбачені випадки, коли допускається затримання уповноваженою особою без визначення слідчого судді. Але це – виняткові випадки, наприклад, коли громадянина застали під час скоєння злочину, а також для припинення замаху на вчинення злочину", - пояснив радник глави держави.

"Також затримання допустимо, якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, включаючи потерпілого, вкаже, що саме цей громадянин вчинив злочин, або ж на місці подій будуть виявлені прямі докази цього", - наголосив Портнов.

Як відомо, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада.

У зв'язку з цим член Ради адвокатів Києва Микола Сірий порадив громадянам бути обережнішими й мати при собі документи, які посвідчують особу, – особливо, під час нічних прогулянок.

Юрист мотивував це тим, що після набуття чинності нового КПК міліція матиме більше підстав для затримання громадянина, бо в кодексі "прописані жорсткіші правила реагування міліції на дрібні правопорушення, які тепер можуть бути кваліфіковані як кримінальний вчинок".

В інтернеті користувачі почали поширювати саркастичні картинки про те, що людина може опинитися за ґратами, бо не мала при собі документів.

Законодавство ж не зобов’язує людину носити з собою документи, але наявність такого документа може бути доречною в разі затримання правоохоронцями.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News