Литвин пропонує підготовчій раді розглянути новий уряд

Понеділок, 26 листопада 2012, 15:42

Підготовча депутатська група виконає функції комітету Верховної Ради й розгляне подання президента щодо призначення нового прем'єр-міністра та членів Кабінету Міністрів, вважає голова Верховної Ради Володимир Литвин.

"Як швидко буде сформовано новий уряд, залежатиме від новообраної Верховної Ради", - сказав Литвин в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Литвина, якщо дотримуватися регламентної процедури, то формування Кабміну триватиме не один день.

Спочатку необхідно сформувати комітети Верховної Ради, після цього, коли президент внесе кандидатуру прем'єра, її має розглянути профільний комітет. Потім на засіданні Верховної Ради зачитується подання президента про призначення прем'єр-міністра, відбувається виступ кандидата, відповіді на запитання депутатів, обговорення.

"На все це треба щонайменше тиждень", - зазначив він.

"Але я думаю, що, враховуючи таку ситуацію, що країні потрібен Кабінет Міністрів України, буде розуміння цього у Верховній Раді, і функцію профільних комітетів до їх формування виконує підготовча депутатська група. І подання президента (щодо призначення прем'єр-міністра і членів Кабміну) можна було б розглянути на підготовчій депутатській групі", - вважає спікер.

"У такому разі це питання одного-двох днів від початку засідання Верховної Ради", - сказав Литвин, додавши, що все залежатиме від того, як швидко буде знайдено консенсус у рамках самої підготовчої групи.

При цьому Литвин не став прогнозувати, чи буде прем'єр-міністр України Микола Азаров керувати Кабінетом Міністрів, чи перейде на роботу до парламенту.

"Я не хочу вдаватися до пророцтв, тому що про це, як мені здається, знають лише президент та Микола Азаров", - сказав він.

"Дійсно, з 18 членів Кабінету Міністрів вісім стали народними депутатами. Я вважаю, що це буде посилення парламенту", - зазначив Литвин.

"Водночас на сьогодні Кабінет Міністрів не буде дієздатним, якщо всі ці заяви буде задоволено (заяви міністрів, обраних депутатами,)", - наголосив спікер.

Литвин нагадав, що Кабінет Міністрів повноважний за наявності 2/3 складу уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News