"Терористи" не хотіли "Євро-2012" і намагалися змінити лад - обвинувачення

Четвер, 29 листопада 2012, 20:14

Обвинувачені у вибухах в Дніпропетровську були незадоволені існуючим суспільно-політичним ладом у країні та проведенням Чемпіонату Європи з футболу.

Мова про це йде в обвинувальному висновку у справі про вибухи в Дніпропетровську, оприлюдненому в ході судового засідання Індустріального райсуду Дніпропетровська.

Згідно висновку, оприлюдненому представниками держобвинувачення, Віктор Сукачов і Віталій Федоряк у вересні 2010 року створили терористичну групу, метою якої було скоєння в Україні терористичних актів - вибухів у ряді міст.

Вони займалися плануванням, підготовкою та вчиненням терактів на території України в період з вересня 2010 року по 31 травня 2012 року.

За даними слідства, за цей час вони виготовляли вибухові речовини і вибухові пристрої, проводили їх випробування; визначали місця їх закладки, здійснювали терористичні акти і здійснювали відправку на адресу органів держвлади і юридичних осіб листів і інтернет-повідомлень з погрозами здійснення терактів в разі невиконання їх вимог про передачу грошей.

В обвинувальному висновку говориться, що перший замах на вчинення терористичного акту було зроблено Сукачевим і Федоряком 11-12 серпня 2011 року у будівлі Дніпропетровської облради.

Всю інформацію для виготовлення саморобного вибухового пристрою Сукачов і Федоряк отримували з Інтернету, необхідні хімічні речовини і компоненти придбали в торговельних об'єктах Дніпропетровська.

Підготовку до терактів 12-13 жовтня у Харкові та Дніпропетровську Сукачов і Федоряк почали в серпні-вересні 2011 року, для чого виготовили 8 вибухових пристроїв з хімічними детонаторами-підривниками.

Вранці 27 квітня 2012 року Сукачов і Федоряк, в лісопосадці біля готелю "Парус" підготували до вибухів чотири вибухові пристрої з хімічними детонаторами-підривниками.

Після цього Сукачов заклав вибухові пристрої в урни для сміття на зупинках трамвая за маршрутом №1 по проспекту Маркса, 70 і 85, а Федоряк в громадських місцях по вул. Столярова, 1, і по проспекту Маркса, 101.

З 11.47 до 12.55 у центрі Дніпропетровська пролунали 4 вибухи, в результаті яких тяжкі тілесні ушкодження отримали чотири людини, ушкодження середньої тяжкості - 3, легкі тілесні ушкодження у 30 чоловік. Майновий збиток склав: 13 автомобілів та 4 трамвайних вагона.

Сторона звинувачення так само заявила, що 27 квітня після закладки 4-х саморобних вибухових пристроїв в центральній частині Дніпропетровська Федоряк та Сукачов направили поштою лист для СБУ та МВС з погрозами вчинити нові вибухи в разі не передачі їм 4,5 мільйонів доларів.

Сторона звинувачення продовжить оприлюднення обвинувального висновку 4 грудня в 14.00.

Як відомо, обвинувальний висновок містить 407 сторінок.

Як повідомлялося, організаторам теракт загрожує довічне ув'язнення, а співучасникам від 7 до 12 років.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...