Опозиція хоче створити своє антикорупційне бюро

Понеділок, 17 грудня 2012, 15:36

Фракції у Верховній Раді "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" мають намір ініціювати створення національного антикорупційного бюро.

Про це на прес-конференції повідомив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, повідомляють "Українські новини".

"У передвиборних програмах опозиційних партій були антикорупційні завдання. Ми запропонуємо законопроект про створення національного антикорупційного бюро – єдиного органа для боротьби з корупцією. Зараз ці повноваження розподілені між 6-ма органами, і все, що вони зробили, - очолили цю корупцію", - сказав він.

Також, за словами депутата, буде внесений законопроект про антикорупційну люстрацію, який буде мати на увазі перевірку доходів і видатків державних чиновників і їх родин.

Яценюк повідомив, що опозиційні фракції також мають намір ініціювати скасування пільг і привілеїв депутатів і декриміналізацію статей, за якими засуджені колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко й колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Крім того, опозиція внесе законопроекти про скасування пенсійної реформи, скасування закону про основи мовної політики й скасування створення Земельного банку.

Яценюк підкреслив, що опозиція підписала угоду про наміри, і дані ініціативи, які є першочерговими, будуть обговорюватися на раді опозиції.

Відповідаючи на запитання, яким чином опозиція має намір домагатися прийняття даних законопроектів, Яценюк відзначив, що більшість у Раді створена за рахунок незалежних мажоритарників-самовисуванців, які вступили в Партію регіонів, однак вони залишаються в першу чергу мажоритарниками, і їм потрібно звітувати про свою роботу у своєму окрузі.

У зв'язку із цим, на думку Яценюка, вони будуть зацікавлені в прийнятті ініціатив опозиції, що сприяють поліпшенню ситуації в країні.

За прогнозами Яценюка, у Раді 7-го скликання буде багато ситуативних голосувань, у тому числі й за законопроекти опозиції.

Як відомо, Україна зайняла 144 місце за рівнем корупції від міжнародної антикорупційної неурядової організації Transparency International за 2012 рік.

В Україні існує Національний антикорупційний комітет при президенті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування