ЛАТВІЯ АРЕШТУВАЛА РАХУНКИ КОМПАНІЇ, ЯКА ПРОДАЛА "ВИШКУ БОЙКА"

Вівторок, 18 грудня 2012, 07:42

Державна поліція Латвії арештувала рахунки компанії Highway Investments Processing LLP", яка продала "Чорноморнафтогазу" бурову вишку за завищеною ціною.

Про це йдеться у відповіді на запит до латвійської поліції від програми "Тендер News із Наталкою Седлецькою" наТВі.

"У зв’язку з фактом покупки українським підприємством CHERNOMORNEFTEGAZ бурової плавучої установки (платформи), який відбувся 1 березня 2011 року, 16 травня 2012 року Управління боротьби з економічними злочинами Головуправління кримінальної поліції Головної поліції Латвії за фактом легалізації засобів, отриманих злочинним шляхом, порушено кримінальний процес N. 11816009312 за частиною 3 статті 195 Кримінального закону Латвійської республіки", – йдеться у відповіді.

 

Начальник Першого відділу управління по боротьбі з економічними злочинами Державної поліції Латвії Яніс Целмс повідомив у коментарі ТВі, що для встановлення руху коштів на банківський рахунок "Highway Investments Limited" у латвійському банку "Трастакомерцбанка" накладено арешт.

"Так, кримінально-процесуальний процес у Латвії передбачає арешт рахунків, і в такому випадку клієнт, звісно, не може нічого зробити – працювати зі своїм рахунком. Свої процесуальні дії ми зробили, так", – повідомив Яніс Целмс.

Латвійські правоохоронці вже передали українській прокуратурі прохання про допит причетних осіб з української сторони.

"Доведеться допитати громадян України, так. Але, як ви знаєте, силою ми їх не можемо запросити", - сказав він.

"І якщо не вдасться – то через правову допомогу це буде здійснено. У міжнародному плані ми вже попросили допомоги в України і чекаємо відповіді. Правова допомога – допитати або зробити певні слідчі дії на території України", – розповів Целмс.

Імена осіб, причетних до цієї справи, і їхній статус латвійські правоохоронці наразі не розголошують.

Як відомо, у 2011-му український Чорноморнафтогаз придбав бурову платформу через підставного посередника  – нібито британську фірму "Highway Investments Processing LLP".

Це збільшило реальну вартість вежі із 250 до 400 мільйонів доларів. Величезна різниця в ціні, по суті збиток для українського бюджету, осіла на рахунках фірми "Хайвей".  

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News