Кияни не вірять у кінець світу 21 грудня

Середа, 19 грудня 2012, 16:44

Абсолютна більшість жителів столиці (98%) знають, що за календарем Майя 21 грудня може наступити кінець світу, і лише 2% – не знають.

Про це свідчать результати опитування проведеного КМІС.

Серед тих, хто не знає про апокаліптичне пророцтво, пенсіонерів приблизно стільки, скільки тих, хто має роботу, в той час як серед обізнаних про цю подію 25% пенсіонерів і 57% працюючих.

Хоча жителі столиці знають про можливий кінець світу, лише 5% з них вірить у те, що він таки настане (2% однозначно вірять та 3% скоріше вірять). Натомість абсолютна більшість – 92% переконані, що пророцтво майя не справдиться (18% – скоріше, а 74% – однозначно не вірять у можливість настання кінця світу). Ще 3% вагалися відповісти на це питання.

З’ясувалося, що чим вищим є рівень освіти, тим більше людина вагається, вірити чи не вірити у пророцтво майя: серед тих, хто не визначився із відповіддю на дане питання 20% людей мають повну середню освіту, 30% - середню спеціальну та 50% – вищу.

Водночас 44% киян так чи інакше, але теоретично допускають настання кінця світу за їх життя чи після, причому 7% вважають, що він може настати за їхнього життя, а ще 37% - що кінець світу таки настане, але вже не за їхнього життя.

Третина ж опитаних впевнені, що світу не загрожують ніякі пророцтва і його кінець не настане ніколи. Ще трохи менше третини вагалися із відповіддю на це питання.

Питання можливої підготовки до 21 грудня викликало найбільший скепсис серед киян – 93% запевнили, що не вірять у дурниці і ніяк до "кінця світу" не готуються. Лише дехто таки перестраховується і купує свічки (2%), готується духовно – ходить до церкви (1,5%), запасається продуктами харчування та товарами першої необхідності або більше часу проводить із родичами та друзями (по 1%).

Тільки одиниці зізналися, що запасаються грошима чи шукають бункер або сховище, щоб пересидіти 21 грудня там (менше 1%).

Опитування було проведене в період з 28 листопада по 9 грудня. Загалом було опитано 1005 респондентів старших за 18 років методом особистого інтерв’ю по телефону.

Статистична похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не перевищує 3.2% для показників близьких до 50%, 2.7% — для показників близьких до 25%, 1.9% — для показників близьких до 10%, 1.4% — для показників близьких до 5%, 0.6% — для показників близьких до 1%.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
фотоНаводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...