Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Юрист: Із запровадженням нового КПК рівень захищеності істотно знизився

Четвер, 20 грудня 2012, 12:57

Правоохоронні та судові органи виявилися не готові до запровадження нового КПК і як наслідок з 20 листопада суттєво погіршилася ситуація.

Про це у коментарі "Українській правді" повідомила юрист Валентина Теличенко.

"До реєстру вноситься в десятки, а в окремих регіонах в сотні разів більше проваджень, ніж їх доходить до суду за відповідний період. Роботу слідчих органів фактично заблоковано", - сказала вона.

За словами Теличенко, в судах також не створено режиму роботи, який би відповідав процесуальним термінам нового КПК.

"Як наслідок утворилися додаткові інструменти впливу на суддів - тепер нечемних суддів можна лякати ще й тим, що їм прийдеться що вихідних виходити на роботу або в якості слідчого судді розглянути подання прокурора", - заявила юрист.

На її думку, автори нового КПК навряд чи усвідомлювали як практично можна буде реалізувати ту чи іншу норма, яку вони зафіксували у новому кримінальному законі.

"Вирішальним критерієм вимірювання ефективності роботи кримінального закону є рівень захищеності від злочину пересічного громадянина. З впевненістю можу стверджувати, що з запровадженням нового КПК рівень захищеності істотно знизився", - підсумувала Теличенко.

Водночас радник президента, керівник головного управління АП з питань судоустрою Андрій Портнов заявив, що Адміністрація президента вважає КПК найбільш успішним документом у сфері кримінального провадження в Україні.

"Ми вважаємо, що КПК працює в повному обсязі і є найбільш успішним документом у сфері кримінального провадження в Україні", - цитують його "Українські новини".

Портнов заявив, що новий КПК діятиме, незважаючи на критику опонентів, повідомляє прес-служба президента.

"Хочемо заспокоїти наших опонентів: зупинки, призупинення або перенесення у часі Кримінального процесуального кодексу не буде", - сказав він.

Портнов назвав умисними спроби дискредитувати новий КПК – зокрема, невиправданою інформацію про обов'язкове носіння з собою паспорта і проведення обшуку без санкції суду.

За словами Портнова, часто критикують такі норми КПК, яких у ньому немає.

Як відомо, новий КПК набув чинності 20 листопада.

Українська правда, "Українські новини"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування