Медведєв написав Азарову листа

Субота, 22 грудня 2012, 09:35

Прем'єр РФ Дмитро Медведєв надіслав офіційний лист прем'єру України Миколі Азарову, де уточнює позицію російської сторони щодо будівництва 3 і 4 блоку Хмельницької АЕС.

Про це повідомив посол Росії в Україні Михайло Зурабов, передає УНІАН.

"Днями Дмитро Медведєв надіслав офіційний лист прем'єр-міністру України Миколі Азарову, в якому уточнюються деякі деталі російської позиції", - сказав Зурабов.

Він висловив надію, що буде знайдене рішення, яке дозволить найближчим часом серйозно активізувати роботу в цьому напрямі.

Будівництво двох енергоблоків ХАЕС було припинене в 1990 році після оголошення Верховною Радою мораторію на будівництво нових АЕС на території України. Будівельна готовність енергоблоку №3 ХАЕС становить 75% №4 - 28%. При спорудженні будівельних конструкцій енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС було освоєно 17% загальної проектної вартості.

9 червня 2010 року Кабінет міністрів України і уряд РФ підписали рамкову угоду про добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсягу, необхідному для проектування, будівництва і введення в експлуатацію блоків, зокрема для оплати послуг і товарів, які поставляються з РФ до України.

Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС в жовтні 2008 року стала російська компанія "Атомстройекспорт".

13 березня 2012 року Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) узгодила техніко-економічне обгрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

6 вересня цього року Верховна Рада ухвалила в цілому закон "Про розміщення, проектування і будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції".

З початку листопада цього року ДП НАЕК "Енергоатом" відновив переговорний процес з ВАТ "Сбербанк Росії" про виділення фінансування проекту будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

Разом з тим, "Енергоатом" заперечував інформацію про те, що підписання кредитної угоди зі "Сбербанком Росії" про фінансування цього проекту затримується з вини української сторони.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...