Рада суддів просить владу захистити суддів і їхні родини

Понеділок, 24 грудня 2012, 15:06

Рада суддів просить органи державної влади забезпечити державний захист суддів, членів їх сімей та працівників апарату судів.

Відповідна заява розміщена на сайті Вищого адмінсуду.

Рада суддів наголошує, що незалежність і недоторканність суддів не є привілеєм суддівського корпусу, а встановлюється з метою забезпечення і дії принципу верховенства права та права осіб на справедливе правосуддя".

"В Україні мають бути забезпечені дієві, а не формальні гарантії незалежності суддів, ефективний, а не декларативний державний захист суддів, членів їх родин та працівників апарату судів", - йдеться в заяві.

Рада суддів наголошує, що сьогоднішній стан дотримання вимог закону щодо державного захисту суддів та працівників апарату судів викликає занепокоєння.

"Особливе занепокоєння викликає поширення випадків втручання в діяльність суддів, посягання на їх життя і здоров’я. Мають місце непоодинокі факти тиску на суддів шляхом погроз, шантажу та іншого протиправного впливу", - йдеться в заяві.

До всього, наголошують у Раді суддів, "правоохоронні органи нерідко безпідставно залишають без реагування повідомлення про надходження погроз та інших протиправних діянь щодо суддів та працівників апарату судів".

"Фінансування заходів державного захисту суддів та працівників апарату судів на належному рівні не здійснюється. Стан забезпечення безпеки суддів є незадовільним, механізми захисту суддів від протиправних посягань є неефективними, що призводить до незворотних наслідків", - наголошується у повідомленні.

У зв’язку з цим Рада суддів звернулася до Верховної ради, Кабміну, МВС та Генпрокуратури з прохання вжити кардинальних заходів для захисту суддів та їх родини.

Як відомо, упродовж останніх років були зафіксовані кілька випадків вбивства суддів. Зокрема, судді Вищого господарського суду Михайла Михайлюка, судді Шевченківського районного суду Києва Сергія Зубкова, судді Київського апеляційного адміністративного суду Оксани Дурицької та судді Фрунзенського районного суду Харкова Володимира Трофімова та членів його сім’ї.  

Після цього депутат Верховної Ради від Партії регіонів Сергій Ківалов заявив, що виступає за надання довічного права носіння травматичної вогнепальної зброї українським суддям.

Варто нагадати, що в 2010 році у селі Бобриця на Черкащині суддя Дарницького райсуду Києва Євген Вовк кілька разів вистрілив у місцевого мешканця з пістолета "Макаров".

У результаті сварки у барі, що переросла у бійку зі стріляниною, селянина привезли до лікарні з трьома кулями в тілі. Водночас слідство одразу визнало Вовка потерпілим, а Кучу звинуватило в нападі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...