Посол при ЄС: Усі розуміють, що без "асоціації" Україна буде, як флюгер

П'ятниця, 28 грудня 2012, 14:15

Посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв заявляє, що Євросоюз ухвалив стратегічне рішення щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Про це він сказав в інтерв’ю проекту "УНІАН – Новини ЄС", коментуючи схвалені два тижні тому висновки Ради закордонних справ ЄС та Європарламенту.

"Ключовим у рішеннях Ради ЄС у закордонних справах та Європарламенту я би назвав те, що нарешті, після тривалих дискусій і вагань, держави-члени ЄС та європейський істеблішмент схвалили для себе стратегічне рішення щодо підписання Угоди про асоціацію", - заявив Єлісєєв.

"Питання, підписувати чи не підписувати Угоду з Україною, вже не стоїть – стратегічне рішення прийнято. Закріплені навіть і конкретні часові рамки – не пізніше Третього саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 року", - додав він.

Посол зазначив, це – наслідок і роботи української дипломатії, і геополітичних процесів навколо України та в Європі в цілому, і результат позитивних досягнень у реформах в Україні, в тому числі, схвалення Кримінального процесуального кодексу, законів про адвокатуру, про біометричні паспорти та законодавчих актів у сфері енергетики.

Єлісєєв відзначив роботу Польщі, Литви та Словаччини з країнами, яких називають "скептиками" щодо України, хоча й висловився проти поділу країн ЄС на друзів та опонентів.

"Взагалі я проти спроб ділити країни ЄС на друзів та опонентів. Навіть останнє рішення Ради ЄС у закордонних справах щодо України було схвалено консенсусом. Це означає, що всі без винятку держави-члени ЄС підтримали важливість співпраці з Україною", - заявив посол.

"Дійсно, є певна відмінність у позиціях", - визнав він і пояснив, що ця відмінність полягає в питанні часу підписання Угоди про асоціацію: частина країн виступають за її підписання одразу, щойно технічно угода буде готова, інші вважають, що спочатку Україна має продемонструвати вагомий прогрес у вирішенні проблем, і лише потім – укладати угоду.

"Але потреба в укладенні Угоди не ставиться під сумнів", - запевнив дипломат.

Єлісєєв висловив переконання в тому, що при прийнятті рішення міністрами та депутатами превалювало стратегічне бачення ролі та місця України в "геополітичних розкладах".

"Україна – це ключ до поширення демократичних стандартів на просторі колишнього СРСР. Це приклад, на який потім зможуть рівнятися інші", - сказав він.

"Всі розуміють, що без укладення Угоди про асоціацію, Україна буде, як флюгер, вагатися між так званим геополітичним вибором – Схід чи Захід. І навпаки, укладення Угоди дасть можливість припинити будь-які спекуляції на тему, куди рухається Україна. Вже навіть стало аксіомою те, що підписання Угоди стане для України точкою геополітичного неповернення та інструментом модернізації держави", - додав посол.

Він також вважає, що рішення країн ЄС про тимчасове застосування положень Угоди "допоможе нам, не гаючи часу, не чекаючи на тривалу процедуру її ратифікації всіма країнами-членами ЄС, розпочати реалізацію документа, в першу чергу в частині створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування