Членам однієї родини хочуть заборонити працювати в силових структурах

П'ятниця, 25 січня 2013, 08:34

Верховній Раді пропонують заборонити близьким родичам обіймати посади в міліції, прокуратурі, СБУ й судах.

Законопроект про внесення змін до закону "Про засади запобігання та протидії корупції" (№2069) внесла в парламент 22 січня депутат від "Батьківщини" Тетяна Слюз.

Вона пропонує розширити сферу застосування заборони на заняття посад особам, які перебувають у родинних зв'язках.

"На посади в регіональних (територіальних) органах прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та суддів в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці не можуть претендувати особи, якщо хоча б в одному з цих регіональних органів в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці вже працює близька їм особа", - говориться в законопроекті. 

"У системі правоохоронних і судових органів чинний закон про боротьбу з корупцією не виключає можливості впливу близьких родичів на ухвалення рішень", - заявила Слюз газеті "Комерсант-Україна".

"Це особливо помітно на рівні районів, коли в прокуратурі працює один родич, у міліції – інший, а в суді – третій. У більшості таких випадків на місцях виникають корупційні дії", - стверджує вона.

Згідно зі ст. 9 антикорупційного закону, заборона на роботу близьких родичів діє лише в рамках одного відомства. 

Зміни, на думку Слюз, повинні торкнутися й керівників Генпрокуратури, СБУ, МВС, а також голів їхніх структурних підрозділів. Ці особи, згідно з законопроектом, не зможуть мати близьких родичів хоча б в одному з цих органів у межах усієї території України. 

Заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю й корупцією Віталій Ярема ("Батьківщина") пропозицію Слюз підтримав.

"Ідея цікава й потрібна. Йдеться не про те, щоб обмежити права людей, які домоглися успіху в кар'єрі. Потрібно виключити випадки, коли "рука руку миє", і людині немає кому поскаржитися на порушення своїх прав", - заявив він. 

А депутат від Компартії Олександр Голуб зазначив: "Враховуючи рівень корупції в нашій країні, пропозиція, напевно, правильна. Однак очевидно, що законопроект утискає права людей на певні види професійної діяльності".

"Якщо запропоновані зміни до закону будуть ухвалені, то, мені здається, буде доведено, що вони суперечать Конституції. Присутність родичів у тій чи іншій структурі повинна регулюватися, але в таких масштабах це навряд чи пройде", - додав він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування