Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Королевська просить МЗС дізнатися долю всиновлених українців за кордоном

Понеділок, 25 лютого 2013, 14:57

Міністерство соціальної політики закликало Міністерство закордонних справ розпочати перевірку умов проживання всиновлених іноземцями українських дітей.

Як пише "Комерсант-Україна", однією з причин цього послугувала інформація про вбивство 13-річного Ендрю Батлера, усиновленого громадянами США у 2003 році за рішенням Краматорського суду Донецької області разом з іще двома дітьми.

Він жив у місті Хеджсвілл у штаті Західна Вірджинія. Ендрю був убитий пострілом у голову своїм 73-річним названим батьком, коли той учив його стріляти. На даний момент усиновитель перебуває у в'язниці.

"Найближчим часом дипломати посольства України відвідають місце проживання дітей і усиновителя (прийомної матері)", - повідомили в українському МЗС. 

Убивство Ендрю Батлера було вчинене ще у 2011 році, а інформація про нього з’явилася лише минулого тижня.

Як повідомив газеті співрозмовник, ознайомлений із ситуацією, посольство України в США вчасно не отримало інформацію про цю трагедію, бо останнім часом родина Батлер припинила надавати звіти про те, як живуть діти.

За законодавством України іноземні усиновителі повинні надавати подібні доповіді щорічно протягом перших 3-х років, а потім раз на три роки до настання повноліття дитини. 

Зараз на обліку у консульських установах понад як у 30 закордонних державах перебуває 21 721 неповнолітня українська дитина.

"На жаль, у деяких країнах показник надання звітів (про умови проживання усиновлених) дуже низький. Наприклад, у США він не перевищує 30%", - заявила міністр соціальної політики Наталя Королевська.

Нещодавно представники МЗС повідомили, що до лютого 2013 року вони отримали лише 52% необхідних звітів із усіх країн, де проживають усиновлені діти.

Уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко заявляв, що всі ресурси з контролю над долями всиновлених іноземцями дітей, які були в розпорядженні держави, вже вичерпані.

"Необхідно ратифікувати Конвенцію про захист дітей і співпрацю з питань міжнародного всиновлення (Гаазька конвенція). Ми чітко прописали, що іноземцю можна буде всиновити дитину лише за умови надання гарантій обов'язкового інформування про її долю", - сказав Павленко. 

"Регіонал" Михайло Чечетов повідомив, що Верховна Рада може розглянути законопроект про ратифікацію Гаазької конвенції вже на початку березня, якщо президент внесе його як першочерговий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...