Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавринович каже, що суд присяжних не буде вирішальним

Вівторок, 26 лютого 2013, 10:11

Остаточне рішення в судових справах і далі виноситиме професійний суддя, а суд присяжних може складати думку про винуватість чи невинуватість особи.

Про це сказав міністр юстиції Олександр Лавринович в інтерв’ю "Урядовому кур’єру", коментуючи норму нового Кримінального процесуального кодексу щодо запровадження суду присяжних.

"Кінцеве рішення формулює та описує професійний суддя. При цьому питання вини можуть визначати присяжні", - пояснив він.

Міністр вважає, що присяжні не зможуть бути об’єктивними, а відтак справедливими.

"На моє переконання, суд присяжних – це суд емоцій. Ми звикли орієнтуватися на те, що бачили в кіно. Але художній твір, який щось красиво показує, – це мрія, ідеальний варіант. Уявіть, що певна кількість людей, які ніколи не вчилися в юридичному навчальному закладі, не знають, що таке кримінальний процес, зібралися і вирішують, винна людина чи ні. Яка ймовірність того, що їхнє рішення буде безпомилковим?", - зазначив Лавринович.

"Вважаю, що краще судити відповідно до норм матеріального права, коли чітко зрозуміло, за що можна карати, а за що ні. Дуже важливе дотримання всіх норм процесу. Тоді ймовірність помилки мінімізується", - додав він.

Лавринович також виступає проти ідеї опозиціонерів зробити публічними дані з держреєстру, до якого вносять дані про людей, які скоїли корупційні правопорушення.

За словами міністра, це "суперечить нормам права та людського ставлення до тих, хто переступив у своєму житті закон", бо "безгрішних людей немає, а ступінь тієї чи іншої провини повинен мати адекватне покарання, яке визначає суд".

"Людина, яка скоїла корупційне правопорушення, зі своїм гріхом повинна не просто жити все життя, вона вже має багато обмежень. Якщо людина є в цьому реєстрі, то вона ніколи не працюватиме на державній службі чи в органах місцевого самоврядування. Адже дані з нього обов’язкові під час спецперевірок, і ми їх постійно надаємо відповідним органам", - сказав Лавринович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування