Україна не обіцяла ЄС завершити всі потрібні реформи до травня - Лавринович

Четвер, 28 лютого 2013, 22:02

Для підписання угоди про асоціацію з ЄС в поточному році Україна має продемонструвати чітку роботу на певних векторах реформ до початку травня 2013 року, а не завершення дії за цими напрямами.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович в ефірі Першого національного каналу.

"У нас немає вимог. У спільній заяві зафіксовані ті питання, які мають бути вирішені Україною для того, щоб Вільнюський саміт був успішним", - сказав він.

"Мова йде про те, що до першої половини травня необхідно продемонструвати бажання, рішучі дії та прогрес у певних напрямках. Мова не йде про те, що щось має бути завершено саме до початку травня. Мова йде про те, що повинно бути видно, що активно і чітко йде робота в певних векторах", - підкреслив міністр.

За його словами, зокрема, не ставиться питання про те, яким чином має виглядати виборче законодавство.

"Що стосується типу виборчої системи - це право кожної країни, в тому числі, і України. Тож ніяких питань, як має виглядати виборче законодавство, в якій формі - не ставиться. Сформульовано пропозицію вивчити доцільність кодіфіцікаціі виборчого законодавства", - сказав міністр.

При цьому він підкреслив, що зміни у виборчому законодавстві обов'язково будуть, але поки рано говорити про те, що вони будуть собою представляти.

"На це питання дадуть відповідь члени парламенту, коли будуть приймати зміни. А ми запропонуємо такі зміни, які будуть відповідати точним пропозиціям, наданим нам ОБСЄ", - додав Лавринович.

Як повідомлялося, Київ очікує підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яка буде включати створення зони вільної торгівлі, на саміті Східного партнерства в листопаді 2013 року в Вільнюсі.

В ЄС теж озвучили таку можливість, однак звернули увагу української сторони на необхідність здійснення низки реформ. Зокрема, йдеться про удосконалення виборчого законодавства, вирішенні питань, пов'язаних з виборчим правосуддям, проведенні реформ в рамках порядку денного асоціації.

Угода про асоціацію Україна - ЄС була парафована сторонами в 2012 році. Технічна звірка проекту Угоди вже завершена і, у відповідності з практикою, сторони здійснюють офіційний переклад документа на українську мову і всі мови країн-членів ЄС, після чого його чекає підписання та ратифікація.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...