У більшості немає голосів для скасування недоторканності – Томенко

Четвер, 14 березня 2013, 18:26

Депутат "Батьківщини" Микола Томенко вважає, що в парламенті наразі немає голосів для підтримки законопроекту про скасування депутатської недоторканності.

Про це він сказав під час "круглого столу" в четвер у Києві.

"Я поки що не бачу 300 голосів у парламенті для остаточного рішення, щоб був проголосований лише варіант про позбавлення депутатів недоторканності", - заявив Томенко.

За його словами, теоретично 226 голосів для попереднього схвалення таких змін до Конституції в парламенті може набратися, однак 300 голосів для остаточного внесення змін до Конституції України не буде.

"Що стосується виборів. Не президент визначає виборчу систему, а парламент. Я поки що не бачу сьогодні голосів для мажоритарної системи виборів", - сказав Томенко.

На думку депутата, необхідно на експертному рівні обговорити виборчу систему, яка може бути запропонована для внесення змін до відповідного законодавства.

Томенко також наголосив, що готувати зміни до Конституції має спеціальна парламентська комісія.

"Тільки не Конституційна асамблея. Я думаю, що потрібна інша формула, де буде більше довіри до депутатів. Можливо, це буде спеціальна конституційна комісія", - наголосив він.

При цьому Томенко додав, що Конституційна асамблея, без сумніву, може подавати свої пропозиції, однак, "приймати ідею з внесенням змін до Конституції мають у парламенті".

Він також наголосив, що обмеження депутатської недоторканності необхідно вирішувати в комплексі з обмеженням недоторканності суддів.

"Якщо Партія регіонів лобіюватиме лише один законопроект, наприклад про обмеження повноважень народних депутатів, я думаю, що опозиція буде думати про те, як запропонувати альтернативну версію, і як цього рішення не допустити", - сказав Томенко.

Крім того, він наголосив, що всі випадки позбавлення депутатського мандату необхідно привести до одного принципу.

За словами Томенка, на сьогоднішній день прецедент Сергія Власенка показав, що прописані в законодавстві підстави позбавлення депутатського мандата трактуються по-різному.

Він пояснив, що, наприклад, у випадку смерті народного депутата, або у разі порушення щодо нього кримінальної справи, Верховна Рада своїм рішенням позбавляє такого депутата мандата.

Однак, у випадку судового рішення стосовно депутата додаткового рішення або підтвердження судового рішення рішенням Верховної Ради не потрібно.

Розповідаючи про розробку виборчого законодавства, Томенко наголосив, що необхідно створити спеціальну комісію, яка б розпочала роботу "над визначенням правил виборів".

"Я прибічник того, щоб говорити не про те, як розпустити парламент, а як зробити так, щоб парламент працював", - підсумував депутат.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування