Опозиція хоче виділити кожній фракції по 45 хвилин на телебаченні

Середа, 20 березня 2013, 09:03

Опозиційні депутати пропонують зобов'язати державні телеканали і радіостанції виділяти по 45 хвилин на тиждень кожної фракції Верховної Ради.

Відповідний законопроект до парламенту внесли депутати Микола Княжицький, Микола Томенко, Олена Кондратюк (усі - "Батьківщина"), Рустам Рауп ("Удар") та Ігор Мірошниченко ("Свобода") - п'ять з восьми членів комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації.

У документі пропонується зобов'язати державних мовників по будніх днях з 19.00 до 22.00 "забезпечувати присутність в ефірі всіх зареєстрованих парламентських фракцій".

Для цього вони можуть або транслювати надані фракціями програми, або запрошувати депутатів на власні ток-шоу.

Ефір повинен бути розподілений так, щоб у кожної з п'яти фракцій на тиждень було по 45 хвилин.

Крім того, членів громадських рад при Національній телекомпанії і Національній радіокомпанії, що висувають кандидатури глав цих мовників, буде призначати профільний комітет Верховної Ради.

До 2009 року громадські ради формували парламент і президент, вони ж затверджували запропоновані радою кандидатури президентів мовників.

Але в 2009 році Конституційний суд визнав відповідні норми закону "Про телебачення і радіомовлення" неконституційними і передав право вибирати глав мовників Кабінету міністрів.

Громадські ради ж мають формувати самі мовники. До цих пір ні в НТКУ, ні у НРКУ громадської ради не було.

Хоча законопроект внесений опозиційними депутатами, він має всі шанси бути затвердженим парламентською більшістю, заявила перший заступник глави комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко (Партія регіонів).

"Це досить справедливі вимоги - проблем із голосуванням виникнути не повинно. В законі вже є норма про надання ефіру депутатам, хоча користуються нею зазвичай лише під час виборів", - зазначає вона.

Комерсант-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...