Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Регіонали" зірвали засідання міжпарламентського комітету Україна-ЄС

Четвер, 21 березня 2013, 19:22

Європарламент повідомив українську сторону про скасування засідання комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС, яке планувалося на 3-5 квітня.

Як повідомляє "Комерсант", скасування трапилася через те, що Верховна рада не сформувала свою половину персонального складу КПС.

Партія регіонів заблокувала формування даного органу, з'ясувавши, що не отримує в ньому більшість голосів.

Як відомо, раніше Європарламент встановив технічний дедлайн для формування складу КПС: 20 березня. У середу Брюссель погодився почекати ще один день для пошуку компромісу. Проте чергова відстрочка, про яку попросила українська сторона, переповнила чашу терпіння Європарламенту.

Таким чином зустріч делегацій ВР та Європарламенту переноситься на невизначений термін; узгодження нової дати почнеться лише після того, як ВР владнає внутрішній конфлікт.

Такий розвиток подій є безпрецедентним, стверджують європейські політики.

Раніше перший заступник глави європейської частини КПС Сіірі Овіір заявляла, що в історії Європарламенту не було випадку, щоб країні-партнерові не вдалося сформувати делегацію.

У середу Овіір закликала представників Ради до того, щоб "прагматизм узяв гору над емоціями", однак її заклик не був почутий.

У Партії регіонів, тим часом, заперечують свою відповідальність за подію і вважають, що ситуацію ще можна виправити.

"Насправді дедлайн 22 березня. Тож закликаю представників опозиції, членів комітету з євроінтеграції, припинити політизацію роботи комітету та взяти участь у завтрашньому засіданні", - заявила перший заступник глави комітету з питань європейської інтеграції Ірина Бережна.

Зауваження про те, що її слова суперечать прийнятим рішенням Європарламенту про скасування засідання КПС, Бережна вирішила не коментувати.

Як відомо, у середу представники Партії регіонів вчергове зірвали засідання комітету з парламентського співробітництва з Середа була останнім днем для формування комітету, про що Київ попередив Європарламент.

У свою чергу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу у четвер пояснив відсутність депутатів від його фракції на засіданні комітету 20 березня відрядженнями.

"Ми інформували наших колег, у тому числі і керівника комітету з цього питання. Для нього (голови комітету з питань євроінтеграції Григорія Немирі) це не було несподіванкою, він заздалегідь знав, що представників Партії регіонів не буде на засіданні комітету, тому що велика частина перебуває у відрядженнях по лінії Євросоюзу і на Парламентській асамблеї Ради Європи", - сказав він.

За словами Єфремова, Партія регіонів запропонувала провести засідання комітету 22 березня.

Як відомо, боротьба за контроль над українською частиною комітету уже призвела до того, що Верховна Рада не зможе прийняти законопроекти, які вважаються пріоритетними в сфері європейської інтеграції.

Так, комітет мав розглянути проект закону про ратифікацію угоди з ЄС про спрощення візового режиму, а також пакет законопроектів, необхідних для виконання Україною першої фази плану дій візової лібералізації,— тепер їх винесення в зал відкладається до вирішення конфлікту із КПС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...