Міноборони РФ попросило Україну домовлятися на переговорах, а не через ЗМІ

Понеділок, 15 квітня 2013, 21:38

Міноборони Росії вважає переговори з Україною щодо Чорноморського флоту однією зі складних тем, але має намір вирішувати це питання у спокійний конструктивний спосіб.

Про це заявив журналістам у понеділок заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов.

"Найскладнішим і наймасштабнішим питанням залишається забезпечення ефективної життєдіяльності Чорноморського флоту, що базується в Криму. Робота в цьому напрямі має непростий, комплексний характер і не переривається ні на день", - сказав він.

Заміністра звернув увагу на висловлювання глави військового відомства України Павла Лебедєва щодо ЧФ.

Антонов наголосив: "У Міноборони Росії керуються стратегічним, партнерським характером відносин з українськими колегами. Саме в цьому ключі ми прагнули висловлювати наші відносини, зокрема і щодо "важких" питань".

"Російська сторона переконана: всі проблеми можуть і повинні вирішуватися за столом переговорів. А якщо партнери для викладення своєї точки зору вдаються до публічної дипломатії з використанням ЗМІ, то це може свідчити про збої в нашому спілкуванні", - додав він.

"Зі свого боку підтверджуємо готовність у спокійному, конструктивному ключі обговорювати за столом переговорів будь-які теми", - наголосив заступник міністра оборони РФ.

За даними ЗМІ, сказав Антонов, глава Міноборони України Лебедєв раніше заявив: "Ми запропонували Росії виконати ревізію угод щодо Чорноморського флоту. Щодо полігонів, причалів і соціальних аспектів. Ми готові вирішувати всі питання. Але таке враження, що Росії цього не треба".

Антонов також заявив, що механізми взаємодії між міністерствами оборони та генеральним штабами ЗС двох країн "відпрацьовані".

Крім регулярних робочих зустрічей обов'язково кілька разів на рік (від трьох до шести) проводяться засідання на рівні керівництва відомств. Ухвалюються необхідні рішення з питань взаємодії у військовій і військово-технічній галузях.

Антонов підтвердив, що під час першої зустрічі міністрів оборони 20 лютого цього року в Севастополі глава оборонного відомства України поставив перед російською стороною низку питань і висловив певні пропозиції стосовно функціонування Чорноморського флоту, а також використання орендованих ним земель.

"Ідеться, зокрема, про можливість реалізації якихось спільних будівельних інвестпроектів", - уточнив заступник міністра оборони РФ.

Він повідомив, що глава військового відомства Росії генерал армії Сергій Шойгу "висловив зацікавленість у розгляді конкретних міркувань української сторони, які, втім, так і не надійшли".

Загалом, зазначив .Антонов, за час дислокації російського Чорноморського флоту в Криму відбулися певні зміни в місцях його розташування й у використанні конкретних об'єктів його життєдіяльності. У зв'язку з цим заступник міністра нагадав, що Росія понад два роки тому запропонувала виконати їх інвентаризацію, підготувати проект угоди про інфраструктуру Чорноморського флоту, в якому "було б відрегульовано питання щодо нерухомого майна".

"Однак відповіді з Києва ми так і не отримали. У зв'язку з цим, не вирішивши головного та принципового питання, вкрай важко ухвалювати рішення стосовно приватних проектів. Саме про це міністр оборони Росії говорив Павлу Лебедєву в Севастополі", - заявив Антонов і зазначив, що робота з інвентаризації об'єктів Чорноморського флоту триває.

Черговий її етап відбувся в Криму 10-11 квітня під керівництвом зовнішньополітичних відомств двох країн.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування