"Поведінка України неприйнятна" – європарламентар

П'ятниця, 19 квітня 2013, 10:46

Ренат Кузьмін та інші посадовці, винні у вибірковому правосудді, не повинні користуватися свободою пересування у Євросоюзі.

Таку думку висловив голова комітету з закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок в інтерв’ю DW, коментуючи підтримку євродепутатами спрощення візового режиму з Україною.

"Ми вважаємо, що в людей має бути можливість їздити в Європу, особливо у молодих людей, які приїздять на навчання. Гадаю, це сприяє більшій європеїзації України", - сказав він.

Однак, для подальших візових пільг, за словами Брока, "слід вирішити питання безпеки, а також створити технічні умови", бо "без цього візова лібералізація не функціонуватиме".

"По-друге, ми мусимо зробити так, щоб цим не користалися ті носії державних функцій в Україні, які справді порушують європейські принципи. Приміром, так є у випадку з Білоруссю", - зазначив він.

"Ми знаємо, що США застосували цей механізм проти заступника генпрокурора Рената Кузьміна (йому анулювали американську візу). Мусить бути зрозуміло, що той, хто причетний до порушення прав людини, не може користуватися свободою пересування", - заявив європеєць.

На запитання, чи вирішить питання заборона в’їжджати до ЄС для посадовців на кшталт Кузьміна, Брок відповів: "Це не лише питання особисто Кузьміна. Це в цілому стосується відомства генерального прокурора".

"Україні необхідна реформа кримінально-процесуального права. У випадку Кузьміна саме він несе особисту відповідальність за справу Юлії Тимошенко та інші випадки вибіркового правосуддя", - заявив представник Європарламенту.

"Наші посланці Пет Кокс і Олександр Квасневський у рамках місії Європарламенту чітко дали зрозуміти, що дотеперішня поведінка України є неприйнятною", - наголосив він.

Брок зазначив, що, згідно з доповіддю моніторингової місії Кокса-Квасневського, в Україні "є певний успіх, зокрема звільнення екс-голови міністерства внутрішніх справ Юрія Луценка, а також деякі зміни в кримінально-процесуальному праві".

"Але всім зрозуміло, що цього недостатньо. Питання залишаються і до вибіркового правосуддя, зокрема у випадку Тимошенко, і до роботи генеральної прокуратури, і до нового виборчого законодавства, яке має бути імплементоване у відповідності до рекомендацій Венеційської комісії Ради Європи", - сказав він.

"Цей вирішальний пункт сформулювала у грудні рада міністрів закордонних справ ЄС. Україна мусить працювати над виконанням передумов до підписання угоди про асоціацію в листопаді на саміті Східного партнерства у Вільнюсі", - нагадав Брок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News