Баганець: Кириченка допитають в порушення норм КПК

Понеділок, 22 квітня 2013, 18:26

Допит Петра Кириченка в справі про вбивство Євгена Щербаня відбудеться в порушення норм КПК.

Про це сказав в коментарі "Українській правді" адвокат Олексій Баганець.

Прочитавши ухвалу щодо слідчих дій судді Царевич, Баганець "не зміг змовчати, бо це дійсно незаконні дії".

Зокрема, адвокат вказав на те, що новий КПК чітко говорить, що порядок кримінального провадження регулюється лише кримінально-процесуальним законодавством України, куди входять відповідні розділи конституції, міжнародні договори, згода на які надана Верховною Радою, новий КПК та інші закони.

"В ухвалі Царевич міститься посилання на консульський статут, відповідно до якого консул начебто має доручення виконувати дії слідчих органів щодо громадян України. Однак ми подивилися на цей консульський статут. Він, виявляється, затверджений ще указом президента від 1994 року. Тобто він не законом", - наголосив адвокат.

Баганець також наголосив, що кримінально-процесуальне законодавство може застосовуватися на території дипломатичного представництва лише при здійснення кримінального провадження щодо кримінальних правопорушень, вчинених на території цього консульства чи представництва.

"Тобто КПК не може бути застосований на території консульства України, окрім здійснення кримінального провадження щодо злочину, вчиненого на території консульства, а не на території іншої держави", - наголосив адвокат.

Баганець також вказав на виключний перелік дій, які може здійснювати консул відповідно до українського КПК. "Це застосування заходів кримінального провадження, та й то у вигляді тимчасового вилучення майна, здійснення затримання особи, проведення обшуку без ухвали суду та огляд місця злочину. Лише ці 4 випадки", - зазначив він.

Повноважень на дистанційні допити у консула немає, вказав адвокат.

На його думку, Царевич могла лише доручити іншому суду, на території юрисдикції якого знаходиться дана особа (Петро Кириченко- УП). Цей суд мав вручити особі пам'ятку про її права, перевірити її особу і перебувати біля неї, поки буде проводитися допит.

"В разі отримання такого клопотання від слідчого ГПУ, Царевич мала звернутися до відповідного органу – Мінюсту або ГПУ – щоб вони звернулися з відповідним запитом про міжнародну правову допомогу до компетентного органу США", - пояснив Баганець.

"А оскільки такий запит не направлявся, то проведення допиту в тому форматі, як вказано в ухвалі, я вважаю незаконним. Отримані в такий спосіб показання є недопустимим доказом у справі", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...