Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звільнити Тимошенко через референдум можна тільки після висновку КС

Середа, 24 квітня 2013, 13:23

Питання звільнення Юлії Тимошенко може бути винесене на всенародний референдум як питання зміни статті Кримінального кодексу після висновку Конституційного Суду.

Про це сказав член ЦВК Юрій Донченко, який курує в комісії питання організації й проведення всеукраїнського референдуму, в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

Він зазначив, що заборонено "проводити референдум за народною ініціативою з питань оподатковування, бюджету, амністії та зміни територіального устрою".

"Наприклад, актуальна сьогодні тема – звільнення Юлії Тимошенко. На референдум виноситься зміна кримінальної статті, яка допоможе їй вийти на волю", - припустив Донченко.

"Таке питання нам доведеться ще передати на аналіз до Конституційного Суду, щоб він визначив, що це – амністія чи просто зміна кримінального законодавства. І тільки якщо КСУ скаже, що це не амністія – ми зареєструємо питання", - сказав він.

"До речі, така практика вже була при Ющенкові, збиралися підписи з приводу вступу України в НАТО, і так усе й висить донині. Хоча підписи зібрані й віддані президенту України для підписання указу", - додав член ЦВК.

Донченко сказав, що Центрвиборчком не може впливати на формулювання питання ініціаторів референдуму.

"Якщо є побоювання, що питання підпадає під перелік заборонених, ЦВК може лише звернутися до КСУ для його оцінки, отримати висновок і прийняти рішення", - наголосив він.

Також, сказав член ЦВК, питання про вступ до Євросоюзу чи Митного союзу з Росією, Білоруссю й Казахстаном "під заборону не підпадають".

"Тут уже нехай люди визначають, куди їм краще йти. А політики нехай їм розповідають, де вони будуть краще почуватися", - сказав Донченко.

А ось внесення змін чи ухвалення нової Конституції на референдумі, на його "суб'єктивну думку", недоцільне й неправильне.

Донченко також розповів, що ініціювати референдум за ініціативою партії чи групи людей – складно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування