Опозиціонери хочуть кримінальну відповідальність за відеостеження

Понеділок, 29 квітня 2013, 15:51

Депутати від опозиції Володимир Ярема та Геннадій Москаль пропонують встановити кримінальну відповідальність за незаконне здійснення візуального спостереження за особою.

Про це йдеться у відповідному законопроекті, зареєстрованому у Верховній Раді.

Як сказано у пояснювальній записці до документу, відповідальність за порушення недоторканості житла та порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції передбачена ст.ст. 162, 163 Кримінального кодексу України, "однак зазначеними складами злочину не охоплюється здійснення незаконного спостереження за особою, в тому числі з використанням спеціальних технічних засобів, що теж може розцінюватись як втручання у її приватне життя".

"Метою прийняття законопроекту є запобігання здійсненню незаконного візуального спостереження за особою, що є прямим порушенням конституційних прав громадян України (ст.ст. 30,31, 32 Конституції України)", - сказано у документі.

Тому депутати пропонують доповнити Кримінальний кодекс України статтею 163-1, якою встановлюється кримінальна відповідальність за незаконне здійснення спостереження за особами.

Як відомо, нещодавно лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк викрив автомобіль, із якого за ним велося незаконне зовнішнє спостереження протягом перебування в Чернівцях.

Яценюк подав заяву про вчинення кримінального правопорушення і викликано наряд міліції. Втім, МВС порушило кримінальну справу щодо втручання у діяльність правоохоронних органів. У цій справі Яценюка викликали на допит.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...