Конституційний суд перетворили на каральний орган влади - експерт

Середа, 15 травня 2013, 15:37

Владі не вигідно призначати суддями Конституційного суду фахівців з конституційного права, які не виконуватимуть її вказівки.

Про це заявив депутат III – VI скликань Верховної Ради Юрій Ключковський в коментарі Тиждень.ua.

"Ця ситуація (із призначенням суддями Конституційного суду колишніх слідчих) є абсолютно ненормальною, тому що це ж КС, а не суд загальної юрисдикції і навіть не кримінальний суд, що, можливо, могло би бути більш природним. Це дивний підхід до формування складу Конституційного суду", – сказав він.

"У цілому світі суддями Конституційного суду призначаються фахівців з конституційного права, як правило, професори і викладачі університетів, навіть не колишні судді, а тим більше не слідчі і не прокурори", - вказує екс-депутат.

"Ну, але це означає, що зовсім інакше (в Україні) бачать роль КС: він має виступати каральним органом влади. І тому, на превеликий жаль, маємо сьогодні таку картину", – наголосив Ключковський.

За його словами, в Україні достатньо багато фахівців в галузі конституційного права, які могли би здійснювати належним чином функції судді КС.

"Однак, я просто боюся, що вони виявляться неслухняними і, шануючи власну репутацію як фахівця, не будуть виконувати настільки безапеляційно і безсоромно вказівки, які поступають зі сторони", – додав він. 

Як відомо, 14 травня президент Віктор Янукович призначив суддею Конституційного Суду колишнього слідчого прокуратури Олександра Тупицького.

Після цього призначення, більшість у Конституційному Суді склали судді з досвідом роботи у слідчих органах, переважно, у прокуратурі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування