Лавринович хоче очолити Вищу раду юстиції?

Четвер, 16 травня 2013, 18:03

Міністр юстиції Олександр Лавринович хоче, щоб парламент призначив його членом Вищої ради юстиції.

Про це заявив голова комітету з питань верховенства права та правосуддя Сергій Ківалов.

"До комітету надійшли документи від голови Верховної Ради, що стосуються обрання міністра юстиції Олександра Лавриновича членом Вищої ради юстиції", - сказав він.

"Мені ставлять запитання: чому (Лавринович написав заяву про обрання його членом ВРЮ)? Він член ВРЮ за посадою. У ВРЮ за посадою входять - міністр юстиції, голова Верховного суду і генпрокурор. Він захотів працювати професійно у Вищій раді юстиції. Інших пояснень немає. Мені він цього не говорив, але коли я побачив документи...", - пояснив Ківалов.

"Комітет розглядає кандидатуру за критеріями освіти, стажу роботи та віку... Ми подивилися ці критерії і рекомендували Верховній Раді обрати Лавриновича членом ВРЮ", - повідомив глава комітету.

Ківалов пояснив, що у разі позитивного голосування у парламенті Лавринович повинен буде вибрати між роботою міністром або членом ВРЮ.

"Двічі (членом ВРЮ і за посадою, і за рішенням парламенту) він не може бути", - зазначив він.

За словами Ківалова, "якщо прийме присягу члена ВРЮ, то повинен скласти з себе повноваження міністра, але якщо не складе, то так і залишиться міністром".

Голова комітету зазначив, що голосування з цього питання, ймовірно, буде наступного тижня. Згідно з Конституцією, від Верховної Ради до ВРЮ обирають трьох членів з терміном повноважень шість років.

Як відомо, у середу депутат від "Батьківщини" Леонід Ємець висловив припущення, що Лавриновича можуть звільнити у зв'язку з тим, що є рішення комітету з питань верховенства права та правосуддя, в якому глава парламенту Володимир Рибак та голова комітету Сергій Ківалов пропонують призначити Лавриновича членом Вищої ради юстиції за квотою парламенту.

Місце голови Вищої ради юстиції наразі вакантне.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування