Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За побиття журналістки відкрили кримінальне провадження

Субота, 18 травня 2013, 18:32

За фактом нанесення тілесних ушкоджень журналістці "5 каналу" Ользі Сніцарчук столична міліція відкрила кримінальне провадження.

Як повідомляє прес-служба київської міліції, працівники міліції викликали потерпілій карету швидкої медичної допомоги. З попереднім діагнозом - закрита черепно-мозкова травма, журналістку госпіталізували до лікарняного закладу для додаткового обстеження та надання допомоги в умовах стаціонару.

До лікарні виїхала слідчо-оперативна група Шевченківського РУ ГУМВС України в місті Києві. Правоохоронці прийняли від потерпілої заяву та пояснення щодо обставин, при яких вона отримала тілесні ушкодження.

Наразі відомості за фактом отримання журналісткою тілесних ушкоджень внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчим відділом Шевченківського райуправління столичної міліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України "Умисне легке тілесне ушкодження". Розпочато досудове розслідування.

Разом з тим, прес-секретар президента Дарка Чепак на своїй сторінці в Facebook наступним чином прокоментувала новину "Української правди" про побиття журналістів: "Неприпустимо! Беремо на контроль Комітету оперативного реагування Міжвідомчої робочої групи в межах "Відкритої розмови". Говорила з Владом Соделем, С. Бурлаковим з МВС. Очікуємо реакції правоохоронців".

Водночас партія "УДАР" вимагає відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка після інциденту з побиттям журналіста і фотографа в суботу.

"Коли невідомі молоді люди били активістів, які намагалися запобігти провокації, а потім ці молоді люди перекинулись на журналістів, які знімали провокаторів і бійку, - міліція спостерігала за цим і нічого не робила", - зазначає прес-служба"УДАРу".

Лідер партії Віталій Кличко нагадав, що питання про відставку Захарченка вже порушувалося після історії з жінками-депутатами, які прийшли до екс-прем'єра Юлії Тимошенко до харківської лікарні, але глава МВС так і не відзвітував у парламенті про перебіг розслідування цієї справи.

"Цього разу правоохоронці почали з того, що не давали людям з різних міст України виїхати на акцію, викидали людей з потягів, а сьогодні в Києві закінчили мовчазним спостереженням за провокаціями і побиттям журналістів. І за це має бути відповідальність. Першим має відповісти міністр внутрішніх справ. У понеділок на погоджувальній раді керівників депутатських фракцій ми порушимо це питання і вимагатимемо, щоб парламент розглянув його на наступному пленарному тижні і звернувся до президента з вимогою про відставку Віталія Захарченка", - наголосив Кличко.

Водночас у спільній заяві щодо інциденту Незалежної медіа-профспілки (НМПУ) і Національної спілки журналістів (НСЖУ) йдеться, що Захарченко або повинен примусити своїх підлеглих виконувати свої обов’язки, або піти у відставку.

"Побиття відбувалося під час виконання журналістами своїх професійних обов’язків на очах у міліції, яка не втрутилася в інцидент, - відзначається в спільній заяві журналістських організацій.

"Складається враження, що люди в міліцейських погонах свідомо дали можливість правопорушникам бити журналістів. Цей факт підтверджується тим, що зображення нападників наявне в журналістів, але воно не зацікавило міліціонерів і для затримання правопорушників не вжито належних заходів", - йдеться в заяві.

Незалежна медіа-профспілка і Національна спілка журналістів закликають журналістів у понеділок, 20 травня, об 11:00 прийти під будинок МВС на вулицю Богомольця,10 на акцію протесту проти відмови розслідувати побиття журналістів. Головне гасло: "Міністре, розслідуй або йди геть!".

Як повідомлялося, у суботу Сніцарчук та Соделя побили невідомі молодики біля будівлі головного управління МВС у Києві на вулиці Володимирській, коли вони знімали побиття "свободівців" цими молодиками. За словами Соделя, міліція не втрутилася в інцидент попри численні прохання про допомогу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування