Правозахисники вимагають відставки Захарченка і Козака

П'ятниця, 24 травня 2013, 16:41

Українська гельсінська спілка вимагає негайної відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка і міністра інфраструктури Володимира Козака, як осіб, що "компрометують українську державу".

Про це йдеться в зверненні спілки.

Правозахисники вимагають відставки міністрів за порушення прав громадян під час акцій протесту 18 травня.

"В останній тиждень засоби масової інформації рясніють повідомленнями про те, як у Луганську, Запорожжі, Дніпропетровську, інших містах України міліція разом із транспортною службою перешкоджали вільному переміщенню громадян до  Києва", - йдеться в зверненні. 

"При цьому мали місце фактичні масові затримки, обшуки, перешкоджання посадкам у потяги, автобуси, літаки. Ці дії "виправдовувалися" то нібито неправильно оформленими транспортними документами, то підозрою про наявність вибухових речовин, а то й зовсім абсурдними обвинуваченнями в перебуванні окремих осіб під дією наркотиків", - зазначають правозахисники.

Українська Гельсінська спілка заявляє, що всі ці волаючі факти обмеження органами виконавчої влади свободи пересування й свободи мирних зібрань, гарантованої Конституцією України кожному.

"Ці незаконні дії влади мали своє продовження - ескалацію свавілля і насильства під час проведення самої акції протесту в Києві, у тому числі бійки, побиття журналістів. Присутні при цьому підрозділи міліції не забезпечили право громадян на мирні збори, їх безпеку", - сказано в зверненні.

"Ми спостерігаємо, як Партія регіонів вже перетворилася у непередбачену Конституцією "правлячу партію", яка копіює структуру і функції КПРС, тільки з заміною ідеології хапальним інстинктом і з усіма  наслідками, які звідси випливають - перетворенням виборів у фарс, знищенням народного представництва в парламенті, реанімацією нової-старої номенклатури як правлячого класу з її  неконтрольованою корупцією, з прогресуючими соціальною нерівністю і соціальною апатією населення", - зазначають в УГС.

"З іншого боку, ми бачимо наполегливі зусилля влади, спрямовані на маргіналізацію політичної опозиції з використанням мови ворожнечі і "підсобних" кримінальних елементів як  погромників і рекетирів для вирішення поточних політичних і економічних задач", - сказано в заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування