Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У прокуратурі розказали свою версію конфлікту між суддею та міліціонерами

Четвер, 13 червня 2013, 19:12

Затримані у Харкові працівники Державної служби охорони під час конфлікту у ресторані неправомірно силу та спецзасоби стосовно судді одного з районних судів Харкова.

Про це сьогодні на брифінгу заявив перший заступник прокурора Харківської області Володимир Суходубов.

Він уточнив, що затримано не двох, трьох працівників ДСО, які брали участь у конфлікті.

Суходубов наголосив, що у слідства є відеозапис з камер спостереження ресторану і свідчення близько півтора десятка свідків цього інциденту.

За словами прокурора, конфлікт в ресторані "Старгород" стався після того, як суддя зробив зауваження та попросив вести себе тихіше компанію росіян, які також там відпочивали. Згідно з інформацією, сам суддя перебував у ресторані разом з друзями та відзначав день народження одного з них.

У компанії з суддею були тільки "штатські люди", працівників прокуратури в ресторані із суддею не було. Після зауваження громадяни Росії запропонували судді вийти на вулицю та з’ясувати стосунки. Як стверджує прокурор, на вулиці першим удар в обличчя судді наніс громадянин Росії, після чого працівник суду впав на землю. Коли він піднявся та спробував звернутися до охоронців ресторану, вони завалили його на землю.

Суходубов наголосив, що все це відбувалося на очах працівників ДСО, які прибули в ресторан за викликом офіціантів на інший конфлікт, який до часу прибуття міліціонерів закінчився. Прокурор зазначив, що працівники ДСО, які прибули на місце та бачили побиття громадянина, замість того, щоб допомогти потерпілому, застосували проти нього фізичну силу та спецзасоби.

"Працівники міліції повинні були діяти так, щоб присікти дії охоронців закладу і надати допомогу потерпілій стороні, громадянину, який знаходився на асфальті. Замість цього працівники міліції застосували прийоми самооборони вже до лежачого громадянина, розтягнули його по асфальту, застосували фізичну силу, застосували спеціальні засоби, наручники, крім того, застосували газ "Терен", - сказав Суходубов.

Він наголосив, що всі ці дії зафіксувала камера відеоспостереження.

За даними прокурора, працівники ДСО навіть після того, як з’ясували, що сила застосована до судді, ще близько 20 хвилин утримували його в наручниках.

Суходубов зазначив, що на цей момент розпочато два кримінальних провадження, одне стосовно 3 працівників ДСО за статтею "перевищення влади" (розслідує прокуратура), інше — стосовно 5 охоронців ресторану за статтею "злісне хуліганство" (розслідує міліція).

Посадовець додав, що за санкцією Червонозаводського райсуду Харкова стосовно 3 працівників ДСО застосована міра запобіжного заходу у вигляді арешту. Арештовані - сержанти і прапорщики ДСО. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 8 років.

Суходубов також підтвердив, що затриманий сьогодні прикордонниками громадянин Росії, який намагався покинути територію України, справді був на місці подій в ресторані. Зараз з’ясовується ступінь його причетності до злочину, вирішується питання про обрання стосовно нього запобіжного заходу.

Суходубов також підкреслив, що прямих дій судді на заволодіння зброєю працівників ДСО не було.

"Контакту судді з працівниками міліції не було, коли суддя знаходився у вертикальному положенні", - сказав прокурор.

Наразі суддя допитаний, його стан задовільний, він перебуває на амбулаторному лікуванні, госпіталізації не потребує, призначена експертиза, яка встановить, яким чином на його тілі з’явилися відповідні тілесні ушкодження.

Суходубов підтвердив, що у судді була легка стадія алкогольного сп’яніння, яка "прирівнюється до випитого бокалу пива", алкоголю у крові працівників прокуратури Харкова, які прибули на місце злочину, не виявлено.

Суходубов зазначив, що зараз у кримінальному провадження стосовно працівників ДСО триває слідство. Справу щодо працівників охорони "Старгороду" розслідує міліція, тому коментувати її Суходубов відмовився.

Як відомо, заарештовано міліціонерів Державної служби охорони, які у середу затримали пяного суддю-дебошира. Державна служба охорони має свою версію конфлікту.


УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...