Експерти: Україна не виконала 11 критеріїв зі списку Фюле

Середа, 19 червня 2013, 09:23

Україна не досягла відчутного прогресу по жодному з 11 критеріїв ЄС, озвучених у так званому "списку Фюле", необхідному для підписання угоди про асоціацію з ЄС. 

Про це говориться в результатах моніторингу, проведеного консорціумом експертів, фінансованих фондом "Відродження", передає Комерсант.

Експерти підкреслюють: якщо до вересня ситуація не зміниться, угода про асоціацію цього року підписана не буде.

На думку експертів, поряд з покращенням по одних напрямках влада демонструє регрес по інших.

У цілому результати моніторингу засвідчили, що Україна не виконала повністю жодну з 11 умов підписання Угоди про асоціацію.

Зокрема, по чотирьох пунктах спостерігається деякий прогрес, по п'ятимінімальний прогрес, по двохпрогрес взагалі відсутній

Найбільш високі оцінки одержали такі напрямки, як усунення вибіркового правосуддя, впровадження нового Кримінально-процесуального кодексу, боротьба з корупцією, а також розширення повноважень Рахункової палати.

Зокрема, експерти високо оцінили прийняття парламентом чотирьох антикорупційних законопроектів, необхідних планом дій по лібералізації візового режиму з Євросоюзом, відзначивши при цьому, що документи "далекі від досконалості, оскільки прийняті поспішно".

"Позитивним моментом є помилування колишніх членів уряду Юрія Луценка й Георгія Філіпчука. Але зрозуміло, що без звільнення Юлії Тимошенко цього недостатньо, щоб поставити під цим пунктом жирний плюс",— пояснив президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов. 

Мінімальний прогрес був відзначений у сфері інвестиційного клімату, підготовці до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС, конституційної реформи, а також реформи судової системи й прокуратури.

При цьому експерти констатували повну відсутність прогресу в сфері реформування органів внутрішніх справ, виборчого законодавства, практики виборів і незалежності ЗМІ.

Серед іншого стурбованість авторів звіту викликало позбавлення мандатів народних депутатів Олександра Домбровського, Сергія Власенка й Павла Балоги Вищим адміністративним судом.

"Дуже турбує ситуація з виборами мера у Василькові. Там було зафіксовано значне застосування адміністративного ресурсу, що могло вплинути на результати волевиявлення",— стверджує Жданов. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування