EUobserver: Посли ЄС та США активно працюють над лікуванням Тимошенко у Німеччині

П'ятниця, 21 червня 2013, 12:34

Посли ЄС ведуть переговори з українським урядом про вивезення Юлії Тимошенко на лікування.

Як зазначає EUobserver з посиланням на дипломатичні джерела, наразі план обговорюють на кількох рівнях, передає "Тиждень".

За словами однієї контактної особи, "основним каналом зв’язку" наразі є екс-президент Європарламенту Пет Кокс та екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський. Джерело Euobserver заявило, що посли ЄС та США зараз теж працюють над цією ідеєю.

"Це дуже серйозно стоїть на порядку денному", - сказало джерело.

Інший представник ЄС заявив, що план є "головною темою" зустрічі між главами МЗС Німеччини Гідо Вестервелле та України - Леонідом Кожарою.

Німецькі та українські міністерства закордонних справ відмовилися підтвердити цю інформацію.

"Кожного разу, коли ми говоримо про перспективи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС…Тимошенко є одним з елементів, який ми повинні враховувати, і до якого ми хочемо бачити конструктивний підхід", - зазначив німецький представник.

"Німецька ідея може допомогти всім зацікавленим сторонам. Якщо Тимошенко перебуватиме в клініці в Німеччині, коли лідери ЄС і Янукович зустрінуться у Вільнюсі, вони можуть підписати договір, не провокуючи PR-катастроф, а Янукович може підписати угоду, не втрачаючи контролю", - пише EUobserver.

"Все залежить від умов, які Янукович буде намагатися нав'язати", - зазначило одне з дипломатичних джерел ЄС.

"Ми вважаємо, що це має бути поїздкою на кілька місяців, а не тижнів. Українці хотіли б, щоб вона (Тимошенко - УП.) не коментувала політичні події, доки знаходиться у лікарні. Щоб сиділа тихо. Але я не знаю, чи зможе вона це гарантувати", - додало джерело.

Зі свого боку адвокат Тимошенко Сергій Власенко сказав, що ще дуже рано говорити про умови.

"Давайте почекаємо, поки не буде прийнято рішення [відпустити її]. Тоді вже поговоримо про вирішення", - сказав він Euobserver.

За його словами, ситуація непередбачувана, тому що вся влада знаходиться в руках однієї людини.

"Янукович каже, що він є президентом європейського типу і не має жодної влади над судами. Але кожна дитина в Україні може сказати вам, що це не так", - зазначив він.

"Ми можемо отримати угоду о 9 ранку. Але в 9:30 її може вже не бути", - додав він.

"Все залежить від настрою Януковича. Якщо він прокидається в доброму настрої, у нас буде одна ситуація. Якщо він прокинеться в поганому настрої буде інша ситуація", - сказав він.

Як відомо, вирішення питання Тимошенко є однією з умов для підписання угоди про асоціацію з ЄС. На цьому представники Європи неодноразово наголошували.

Під час свого останнього визиту до Тимошенко лікарі клініки "Шаріте" заявили, що Тимошенко має продовжувати лікування у лікарні, її виписка й повернення у в'язницю не були б позитивним рішенням. Також лікарі рекомендували Тимошенко поновити інвазивну терапію.

У свою чергу захисник Тимошенко Сергій Власенко заявляв, що представники місії Європарламенту Пет Кокс та Олександр Квасьнєвський не обговорювали з захисником екс-прем'єра Юлії Тимошенко можливість її лікування за кордоном.

Напередодні голова фракції ПР повідомив , що ключовою умовою виїзду Юлії Тимошенко закордон президент України визначив сплату нею до бюджету понад $400 млн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...