Єфремов пояснив, що Янукович не може вибачити Тимошенко борг

Четвер, 20 червня 2013, 14:56

У Партії регіонів заявляють, що президент Віктор Янукович не може застосувати механізм помилування для Юлії Тимошенко.

На цьому наголосив Олександр Єфремов на брифінгу, відповідаючи на запитання щодо ситуації з Тимошенко, яка обговорювалася на зустрічі президента з лідерами фракцій.

"Регіонал" нагадав, що свого часу президент помилував Юрія Луценка після звернення громадян та уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Однак у випадку з Тимошенко про це не йдеться нібито через завдану нею шкоду державі.

"Президент не може використовувати цей механізм, оскільки там ідеться про певні грошові питання з держбюджетом. Ви знаєте, що по одному з судових рішень структура, якою керувала Тимошенко (ЄЕСУ), безпосередньо винна 405 мільйонів, плюс, по-моєму, ще 60 мільйонів податків вони мають сплатити", - сказав Єфремов.

"Це питання вимагає якогось рішення, і президент не може ухвалити позитивне рішення (щодо помилування) – і тим самим сказати людям, що він пробачив цей борг", - заявив він.

За словами Єфремова, юристи розробляють пропозиції щодо виходу з ситуації – і Янукович готовий їх розглянути.

У будь-якому разі, за словами Єфремова, Тимошенко має спочатку сплатити державі ці кошти.

Як відомо, Міноборони РФ вимагало в України погасити борг ЄЕСУ в сумі 405,5 мільйонів доларів. Господарський суд Києва 19 вересня 2012 року зобв’язав нашу країну виплатити РФ заборгованість у розмірі 3 мільярди 113 мільйонів 53 тисячі 506 гривень 26 копійок (близько 390 мільйонів доларів) та судовий збір у сумі 61 тисяча 862 гривні.

Юрія Луценка 27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва засудив до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна і зобов'язав його відшкодувати МВС 642 тисячі гривень збитку, завданого внаслідок святкування Дня міліції в палаці "Україна" у 2008-2009 роках.

25 квітня 2012 року колишні співробітники Міністерства внутрішніх справ зібрали 644 тисяч гривень і відшкодували МВС завданий Луценком збиток.

У січні 2013 року Держказначейство України виплатило Луценку 15 тисяч євро компенсації за моральну шкоду за рішенням Європейського суду з прав людини у справі про незаконний арешт та утримання під вартою Луценка до винесення вироку українським судом.

Луценка президент Янукович помилував 7 квітня 2013 року.

30 квітня цього року Європейський суд із прав людини оголосив рішення про те, що арешт Юлії Тимошенко у "газовій справі" був політично мотивованим і її права були порушені арештом. Як відновити права засудженої, Україна має вирішити сама.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування