У Януковича кажуть, що провалили миротворчу місію заради людей

Четвер, 27 червня 2013, 15:23

У Адміністрації президента свідомо затягнули з рішенням про спрямування миротворчого контингенту до Ліберії, з огляду на питання безпеки українських військовослужбовців.

Про це заявляє прес-служба Адміністрації президента, коментуючи статтю в газеті "Комерсант-Україна" за 27 червня під заголовком "Ушли с миром".

"Публікація цього матеріалу без позиції Адміністрації президента, запит до якої був направлений напередодні, 26.06.2013 (згідно із законодавством, державний орган має час на реагування до 5 днів), викликає щонайменше подив з огляду на питання дотримання журналістських стандартів", - обурюються у АП.

У прес-службі стверджують, що "життя, безпека та захист громадян України є найбільшою цінністю, якою керується президент при прийнятті рішень".

"Адміністрація президента розглядає питання направлення українських миротворців не лише з огляду на міжнародний імідж країни, як це вказано у статті, а в першу чергу – з огляду на питання безпеки українських військовослужбовців, у цьому випадку – на території з відносною стабільністю", - сказано в коментарі.

"Тому прийняття рішення щодо направлення додаткового національного персоналу (з числа осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ) загальною чисельністю до 180 осіб для участі України в місії ООН у Ліберії затримане в Адміністрації президента свідомо", - пояснює прес-служба.

"Що ж до 2 млн грн, спрямованих на підготовку військовослужбовців, то вони не витрачені марно – військовослужбовці підвищили свою кваліфікацію, освоїли нові види техніки та екіпірування, що без сумніву допоможе їм при виконанні обов’язків у подальших миротворчих місіях", - виправдовуються у адміністрації.

У АП посилаються на звернення матерів миротворців до української влади під час ротації у Конго, де "замість миротворчої місії українці потрапили фактично на війну".

"На даний момент ситуацію в Ліберії фахівці називають відносно стабільною. Кривава громадянська війна у країні тривала до серпня 2003 року, коли було укладено мирну угоду", - констатують у АП, але додають, що проблеми з економікою та правопорядком призводять до демонстрацій та акцій протесту населення.

Крім того, вагомим негативним чинником у АП називають значну кількість у Ліберії біженців із країн зі збройними конфліктами, а також низький рівень ліберійської поліції.

Український контингент у Ліберії представлений 275 військовослужбовцями ЗСУ та 20 представниками МВС.

"За час місії України в Ліберії загинули 5 військовослужбовців зі складу Збройних Сил України… Україна не може ризикувати життям своїх громадян, і про жоден міжнародний імідж не йдеться, якщо ціна питання - життя та безпека людини", - заявляють у АП.

Рішення щодо направлення додаткового персоналу опрацьовується "для повного з’ясування відповідності рівня підготовки працівників МВС усім можливим завданням у Ліберії" – і про ухвалене рішення буде повідомлено на офіційному сайті президента, заявляють у АП.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...