Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Глава МЗС Польщі попросив Сейм не голосувати проти України

Четвер, 11 липня 2013, 19:58

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав депутатів Сейму не нашкодити запланованому на листопад підписанню Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Про це він сказав телеканалу TVN24.

"Я закликав би усі політичні сили не робити нічого, що призвело б до того, що Польща стане джерелом зменшення шансів на підписання цієї угоди", - сказав міністр, коментуючи заплановане на п'ятницю голосування у Сеймі щодо заяви про Волинську трагедію.

Телеканал зазначає, що низка депутатів правлячої у Польщі партії "Громадянська платформа" (РО) заявили про намір підтримати поправку комісії Сейму про те, щоб визнати ті події геноцидом. Серед них - колишній міністр юстиції Ярослав Говін.

За визнання Волинської трагедії геноцидом виступає також лідер найпопулярнішої у Польщі опозиційної партії "Закон та справедливість" (PiS) Ярослав Качинський.

"Загинули десятки, а мабуть і сотні тисяч поляків, вбитих особливо жорстоким чином. А тут у парламенті деякі не хочуть визнати, що це геноцид. Чи в цьому контексті Освенцим був геноцидом? Майданек? Яка різниця? Нехай хтось із РО вийде та пояснить, у чому різниця", - сказав він.

"Єдине, якщо різниця в певній ієрархії народів, що якщо вбивати одних, то це геноцид, а якщо лише поляків - то ні?", - додав Качинський.

TVN24 зазначає, що комісія Сенату з культури і ЗМІ сьогодні підтримала поправку про визнання Волинської трагедії геноцидом лише завдяки тому, що один із депутатів від РО підтримав її, порушивши тим самим партійну дисципліну.

Як відомо, 12 липня польський Сейм планує ухвалити заяву щодо 70-ї річниці Волинської трагедії. Більшість політичних сил Сейму, крім РО, підтримують включення в заяву оцінки "геноцид".

Без голосів депутатів РО, яка представлена у Сеймі 206 із 460 депутатів, ця поправка не пройде. У п'ятницю також планується голосувати ще одну поправку - про встановлення 11 липня Днем пам'яті жертв Волинської трагедії.

УНІАН 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування