Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перший віце-прем'єр Росії: продовжувати переговори - безглуздо

Понеділок, 26 серпня 2013, 18:28

Продовжувати подальші переговори про перспективи одночасної участі України в зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і Митним союзом безглуздо.

Про це заявив журналістам перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов за підсумками переговорів прем'єр-міністрів двох країн, що відбулися у понеділок.

"Переговори з цього питання я вважаю безглуздо далі продовжувати", - сказав Шувалов.

"Українці хочуть знайти формат, який був би сумісний. Ми намагалися знайти варіанти навіть з перехідним періодом (у тому, що стосується інститутів регулювання, таких як технічне регулювання і фітосанітарний контроль). Навіть якби тут ми знайшли компроміс, і ми на нього готові, по єдиному митному тарифу у них немає можливості. Вони (угодою про зону вільної торгівлі з ЄС) зв'язані абсолютно", - додав російський чиновник.

Шувалов заявив, що за результатами переговорів сформульовано висновок, що "якщо буде підписання угоди про вільну торгівлю між ЄС та Україною, є серйозні побоювання, що деякі товарні групи проходитимуть на територію Митного союзу безконтрольно".

Перший віце-прем'єр підкреслив, що політичні плани Києва про асоціацію з Євросоюзом під час консультацій, які відбулися у Москві, не обговорювалися.

"Ми не обговорювали питання політичної доцільності. Предметом сьогоднішнього обговорення, в усякому разі на нашому рівні (віце-прем'єрів), було питання, що буде відбуватися в який момент, ми вивчали виключно юридичні аргументи...", - пояснив він.

За його словами, українські колеги, проте, "сказали, що будуть продовжувати шукати компромісні рішення".

При цьому Шувалов також повідомив, що зацікавлені відомства та митні органи Росії і України домовилися уважно спостерігати за розвитком ситуації у зв'язку з планами щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"Щоб знову не виникло несподіваних проблем у торгових операторів на російському кордоні", - пояснив він.

"Ми домовилися, що митні органи та міністерства, що відповідають за зовнішню торгівлю, повинні за ситуацією уважно спостерігати, з тим щоб знову як грім серед ясного неба, як сніг на голову митні органи не почали застосовувати якісь жорсткі зовсім правила і вимагати зовсім іншої поведінки торгових операторів, не попередивши їх заздалегідь", - сказав Шувалов.

Він зазначив, що сторони повинні вирішити, як їм у разі підписання угоди між Україною та ЄС цивілізовано поводитися, "щоб не було ніяких торгових воєн, ніяких ускладнень".

14 серпня з'явилася інформація про те, що Росія заборонила український імпорт. Тоді митні органи РФ віднесли до групи ризику більшість українських зовнішньоторговельних операторів, ввівши повний митний огляд їхніх товарів.

20 серпня Міністерство доходів і зборів України і Федеральна митна служба Росії оголосили про закінчення торговельної війни.

22 серпня президент Росії Володимир Путін повідомив, що Росія проведе в найближчі дні консультації з Україною про загрози її асоціації з Європейським союзом.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування