Голова КВУ: Кармазін – лише "інструмент" незаконного рішення по Маркову

Четвер, 12 вересня 2013, 15:39

Рішення Вищого адміністративного суду про позбавлення депутатського мандата народного депутата фракції Партії регіонів Ігоря Маркова є неправочинним.

Про це заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Якщо дійсно були порушення на виборах, то в законі було передбачено час для оскарження відповідних дій. Після того, як цей час минув, будь-які спроби позбавлення мандата є неправомочними. Тому це рішення, на нашу думку, є неправомочним, і тепер цікаво, як ситуація розвиватиметься далі", - заявив він.

"Це продовження небезпечної тенденції, коли суд позбавляє мандата народних депутатів, які вже ухвалювали закони. Ми активно критикували попередні рішення (про позбавлення мандатів Олександра Домбровського і Павла Балоги)", - нагадав Черненко.

"Без огляду на причини та особи, це не сприяє загалом демократії в Україні і дискредитує український парламент", - наголосив голова КВУ.

Він нагадав про прецедент Домбровського і Балоги, коли їхні картки фактично заблоковані і вони вже не є депутатами, але вибори в округах, де вони були обрані, не призначаються.

"Тобто, Верховна Рада не взяла на себе відповідальності, начебто переводить стрілки на ЦВК, але в Конституції є вичерпний перелік підстав, коли депутат може бути позбавлений мандата - за власним бажанням, у разі смерті, але не через рішення суду. Тому ситуація залишається підвішеною, у нас парламент знову працюватиме не в повному складі, навіть якщо відбудуться вибори в 5-ти округах, і як далі розвиватиметься ситуація – невідомо", - наголосив експерт.

Черненко вважає, що екс-депутат Юрій Кармазін, за позовом якого були позбавлені повноважень вже три народних депутати, діяв не з власної ініціативи.

"Такі справи не вирішуються без негласної вказівки вищого керівництва країни. Кармазін тут, звісно, виступає лише виконавцем. Думаю, якби ці дії не були санкціоновані вищими людьми, то навряд чи і суд би задовольнив цей позов. Тому Кармазін тут – лише інструмент", - сказав він.

Коментуючи той факт, що суд в ухваленні рішень керувався, зокрема, і попередніми результатами розслідування кримінальної справи про фальсифікації результатів парламентських виборів в окрузі № 133, голова КВУ констатував, що до відповідальності мають бути притягнуті винні в таких порушеннях.

"Якщо під час розслідування були виявлені винні, і це було доведено, то слід винних притягувати до відповідальності. Але позбавлення народного депутата мандата - це не зовсім на користь Україні", - наголосив він.

Як повідомлялося, ВАСУ ухвалив рішення за позовом Кармазіна, згідно з яким позбавив Маркова депутатських повноважень. Кармазін на підтвердження своїх позовних вимог доклав листа головного слідчого управління МВС про фальсифікацію на виборах народних депутатів 28 жовтня 2012 року понад 6 тисяч підписів на користь Маркова. Слідство у відповідній кримінальній справі ще не завершено.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування