Азаров: товаровиробники із України матимуть "часову перевагу" в ЄС

Середа, 18 вересня 2013, 10:49

В угоді про асоціацію із Європейським союзом закріплені положення щодо захисту українських товаровиробників.

Про це повідомив прем’єр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду у середу.

Він уточнив, що на засіданні буде розглянуто проект угоди про асоціацію з ЄС.

"В ході підготовки проекту угоди, значною мірою, вдалося захистити інтереси реального сектору вітчизняної економіки. В ході переговорів знайдені компромісні рішення, які прийнятні для обох сторін", - запевнив він.

"Згідно з досягнутими домовленостями лібералізація торгівлі охоплює більше 97% тарифних ліній, або більше 95% обсягу двосторонньої торгівлі", - уточнив прем’єр.

Азаров повідомив, що "скасування ввізних мит, які сьогодні діють у Європейському Союзі, щодо українських товарів, відбудеться вже в перший рік дії угоди".

"При цьому середня ставка мита для України знизиться для товарів з ЄС в двічі - із 4,95% до 2,45%. В той час, як середня ставка мит Європейського Союзу, для українських товарів зменшиться в 15 разів - із 7,6% до 0,5%. Практично до нуля", - розповів він.

Прем'єр уточнив, що спрощення будуть застосовані до "99% українських товарів, що постачаються до ЄС, і це відбудеться вже в перший рік дії угоди, ще до ратифікацію угоди країнами-членами ЄС".

"Натомість мита для товарів із ЄС до України будуть знижуватися поступово. Протягом 4 років. Таким чином українські виробники отримають часову перевагу і шанс підвищити конкурентоспроможність своєї продукції на ринку ЄС", - заявив Азаров.

При цьому він ще раз підкреслив, що проект угоди про асоціацію України із Європейським Союзом не перешкоджає розширенню співробітництва України з Митним союзом і країнами СНД.

"В угоді про асоціацію немає жодних положень, які б перешкоджали нашим планам розширювати співпрацю з Митним союзом і країнами СНД, а також з іншими партнерами за межами ЄС", - запевнив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування