Держдума Росії просить ЄС не вказувати, як будувати відносини із сусідами

П'ятниця, 20 вересня 2013, 16:35

Держдума РФ виступила із заявою у зв'язку з прийняттям Європарламентом резолюції про тиск з боку Росії на ряд сусідніх держав, зокрема на Україну.

Заява була підтримана більшістю депутатів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Європейський парламент 12 вересня підтримав резолюцію "Про тиск, що чинить Росія на країни Східного партнерства в контексті майбутнього саміту Східного партнерства у Вільнюсі".

Резолюція закликає ЄС вжити конкретних заходів для підтримки країн Східного партнерства і переконує Росію, що європейська інтеграція цих держав - у її інтересах.

У заяві Держдуми сказано, що нижня палата російського парламенту не дає рекомендацій колегам з Брюсселя, яким чином їм вибудовувати відносини всередині ЄС і з його потенційними партнерами.

"У силу цього виходимо з того, що будемо самостійно визначати, яким чином вибудовувати наше майбутнє з найближчими сусідами, братніми для нас народами, об'єднаними спільним прагненням до зближення і вільному розвитку без тиску ззовні, на основі поваги суверенітету та національних інтересів один одного", - йдеться у документі.

Держдума вважає, що звинувачення з боку ЄС у тиску на ряд держав, зокрема, на Україну "суперечать цілям подальшого розвитку добросусідства і взаємовигідних відносин між Росією та ЄС і є ні чим іншим як спробою перекласти відповідальність з хворої голови на здорову".

У заяві також наголошується, що "саме європейські політики за допомогою прямого політичного натиску і відвертого "​​викручування рук", в тому числі з питань внутрішньої політики України, примушують офіційний Київ поступитися частиною суверенітету України і перевести свої торгово-економічні зв'язки під юрисдикцію Брюсселя".

Росія висловлює "закономірну тривогу через тих можливих втрат для наших відносин з Україною, які несе курс на так звану "асоціацію" з ЄС, а точніше на фактичне підпорядкування економічної політики України ЄС".

У Росії побоюються, що у випадку "асоціації" з ЄС Україна, яка "неминуче втратить частину своєї самостійності, буде набагато складніше вибудовувати плідну економічне партнерство з Росією та іншими країнами Митного союзу, а також брати участь у подальшому євразійському інтеграційному процесі".

За резолюцією Європарламенту "вгадується прагнення підірвати відносини народів, що проживають в Росії і на Україні, а також в інших державах пострадянського простору, включити ці держави у виняткову зону інтересів ЄС", наголошується в заяві.

У ньому підкреслюється, що резолюції Європарламенту не мають для Росії ні юридичної, ні політичної сили, оскільки ні Росія, ні Україна, ні інші держави пострадянського простору не входять до сфери його юрисдикції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:38
Росіяни атакували Сумщину КАБами, скидали міни
01:42
Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки – посол
01:00
футболЛунін видав суперматч і допоміг "Реалу" пройти в серії пенальті "МанСіті" в Лізі Чемпіонів
00:48
Нам треба переграти Путіна в рішучості – Зеленський на засіданні Євроради
00:24
У Чорногорії – третій за останні дні гучний арешт топпосадовців
00:14
футболНімецька "Баварія" обіграла "Арсенал" Зінченка і вийшла в півфінал Ліги Чемпіонів
00:04
оновлюєтьсяПовітряні сили попередили про ворожі "Шахеди" і ракетну небезпеку
23:55
Новини економіки 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
23:53
"Україна – не Сирія": Юсов відреагував на слова Терехова, що Харків може стати новим Алеппо
23:32
Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити на тлі згадок про його участь в "Антимайдані"
Усі новини...