Україна не встигне до саміту виконати вимоги ЄС для спрощення віз - Єлісєєв

Понеділок, 23 вересня 2013, 11:12

Україна навряд чи встигне до саміту "Східного партнерства" виконати умови ЄС для лібералізації візового режиму.

Про це заявив представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю "Комерсанту-Україна".

За його словами, Україна, не встигне виконати ключову вимогу завершення першої фази плану дій з лібералізації візового режиму – прийняття анти дискримінаційного законодавства.

"Хочу підкреслити, тут не йдеться ні про легалізацію одностатевих шлюбів, ні про усиновлення дітей одностатевими парами, ні про щось подібне. Суть закону тільки в забезпеченні рівного доступу до ринку праці. Це, до речі, конституційна норма", - заявив Єлісєєв.

Як він повідомив, зараз іде клопітка робота, "щоб 46 мільйонів українців, які очікують введення безвізового режиму, не були заручниками політичних інсинуацій".

Іншою перепоною лібералізації візового режиму залишається корупція.

"11 вересня Кабінет міністрів схвалив законопроект про удосконалення державної антикорупційної політики, який враховує більшість рекомендацій європейських експертів. Орган з протидії корупції в Україні вже існує - це Національний антикорупційний комітет. Але він викликає певні застереження наших європейських партнерів", - розповів представник України при ЄС.

За його словами, зараз Україна шукає варіанти вирішення цього питання. Антикорупційний комітет можуть реформувати відповідно до вимог ЄС, а можуть створити і зовсім новий орган. Проте, це забере доволі багато часу.

"Звичайно, у Вільнюсі ми вже не встигнемо офіційно перейти до другої фази ПДВЛ, оскільки процедура вимагає часу. Але, оскільки я оптиміст, я сподіваюся, що на саміті буде прийнято і оголошено політичне рішення про те, що Україна завершила виконання першої фази", - висловив сподівання Єлісєєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування