На Банковій кажуть, що злякалися деяких "інформаційних" ініціатив депутатів

П'ятниця, 27 вересня 2013, 14:31

У Януковича критикують депутатську ініціативу про обмеження доступу до публічної інформації.

Про це розповів керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації АП Денис Іванеско на прес - конференції в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна" .

Він підкреслив, що законопроект, внесений чотирма депутатами, не відповідає позиції президента, спрямованої на забезпечення більшої прозорості органів влади.

"Найперша норма, яка мене злякала, - це презумпція дієздатності громадян. Депутати пропонують, щоб кожен громадянин, який подає запит про інформацію, надавав довідку про свою дієздатності до свого запиту" , - прокоментував Іванеско

Чиновник вважає, що це "неприйнятна норма, яка звузить коло потенційних одержувачів інформації, вона не може бути сприйнята, оскільки апріорі вважати всіх потенційних громадян, що запитують інформацію, недієздатними - не відповідає демократичній традиції".

За словами керівника управління, депутати в цьому законопроекті також пропонують, щоб громадянин у своєму електронному запиті вказував ще й поштову адресу.

Іванеско зазначив, що це звужує права громадян.

Крім того, в законопроекті автори пропонують ввести норму, згідно з якою встановлюється обмеження в 90 днів і в 10 сторінок на кожного громадянина, який надає запит про інформацію у органів влади.

"Ця норма викидає з кола громадян, що запитують інформацію, журналістів, оскільки зробити один запит на квартал в державну установу - це означає обмежити права журналіста" , - сказав він.

У свою чергу, він зазначив, що на даний час закон "Про доступ до публічної інформації " суперечить закону про захист персональних даних.

На думку Іванеска, закон про доступ до публічної інформації можна вдосконалювати, проводячи подальші дискусії із залученням громадських активістів та журналістів.

При цьому він висловив надію на те, що парламент підтримає урядовий законопроект, що вносить зміни до 4 кодексу , а також 53 закону України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування