Путіна шокувала "помаранчева революція" - екс-радник

Четвер, 10 жовтня 2013, 17:03

"Помаранчева революція" дуже серйозно шокувала президента Росії Володимира Путіна.

Про це заявив російський експерт, радник Володимира Путіна з 2000 по 2005 роки Андрій Ілларіонов в інтерв'ю "Українській правді".

Він розповів, які події "призвели до радикального розвороту у свідомості, світогляді Володимира Путіна на міжнародній арені".

"Перше - це відмова ЄС у вступі Росії. Друге - відмова НАТО у вступі Росії. Третє - жорстка сварка з приводу Іраку. А далі пішли грузинська "революція троянд" і "помаранчева революція" в Україні. Обидва ці події були сприйняті Путіним в якості дій Заходу з підриву Росії", - зазначив експерт.

Відповідаючи на уточнення, чи вірить Путін досі, що це була технологія, Ілларіонов сказав: "Так, звичайно...".

"Тим більше, що деякі з представників західних країн відверто говорили, як вони допомагали це робити. Наприклад, Майкл Макфол (стенфордський професор, нинішній посол США в Москві) розповідав, як він допомагав з фінансуванням опозиції в Україні. Він говорив: "Так, дійсно, ми допомагали, але це смішні гроші, це небагато, у порівнянні з тими грошима, які Росія давала", - зазначив екс-радник Путіна.

"Якби "помаранчева революція" пройшла сама по собі, може бути, вона не справила б такого враження на Путіна. Але цьому передувало дуже багато інших подій", - пояснив він.

"По-друге, Росія і Путін досить серйозно інвестували у (Віктора) Януковича в 2004 році. Була направлена величезна кількість російських фахівців, політологів, дуже багато грошей витратили. Сам Путін неодноразово літав до України, постійно (Віктор) Медведчук радився з (Дмитром) Медведєвим", - уточнив Ілларіонов.

"Тому "помаранчева революція" дуже серйозно шокувала Путіна", - заявив експерт.

Він розповів, як "у ключовий момент після першого туру виборів "помаранчевої революції" Кучма прилітав до Москви на переговори з Путіним".

"Зустріч була у аеропорту, півгодини вони там поговорили - і все. І коли Путін умовляв Кучму використовувати силу проти "помаранчевої революції", а Кучма, вперто дивлячись у стелю і розглядаючи шнурки на своїх черевиках, постійно повторював: "Володимир Володимирович, ви не розумієте - Україна стала іншою". "Зачекайте, ми ж з вами домовлялися!..". А Кучма каже: "Україна стала іншою". У підсумку, Кучма не дав згоди на використання сили", - повідомив екс-радник Путіна.

"У той момент реальні політичні повноваження були у Кучми. І Кучма зробив вибір, щоб він міг залишитися жити на Україні, а не на який-небудь підмосковній дачі. Це справило остаточний найпотужніший психологічний удар по Путіну, який змінив його ставлення і до України, і до Заходу, і до світу", - підсумував він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування