Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Теличенко пояснює: Янукович може помилувати Тимошенко, як йому хочеться

Вівторок, 22 жовтня 2013, 16:16

Президент Віктор Янукович помилуванням може звільнити від основного покарання і залишити додаткове, як і у випадку з екс-міністром Юрієм Луценком.

Таку думку висловила представник інтересів екс-прем'єра Тимошенко в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Президент, вирішуючи помилувати засудженого, сам встановлює і рамки помилування. Помилування президент може звільнити засудженого тільки від основного покарання або й від основного, і від додаткового покарання", пояснила Теличенко.

Вона нагадала, що у Тимошенко щодо "газової справи" основне покарання - позбавлення волі на 7 років, додаткове - позбавлення права обіймати посади в органах державної влади на три роки та обов'язкове відшкодування державі 1,5 мільярда гривень.

"У випадку з Луценком президент звільнив засудженого тільки від відбування основного покарання - позбавлення волі, а додаткові - залишилися", - зазначила адвокат.

При цьому, за її словами, "помилування не погашає судимість. Судимість може бути знята достроково тільки судом. Президент цю функцію виконати не має права".

"Тобто, право Тимошенко балотуватися на наступних президентських виборах від нинішнього президента напряму не залежить. Воно залежить тільки від суду, якщо хтось вірить у незалежність суду від президента при розгляді справ Тимошенко", - резюмувала адвокат.

Як відомо, засуджений у лютому 2012 року судом екс-глава МВС Юрій Луценко до 4 років позбавлення волі за звинуваченням у скоєнні низки посадових злочинів був 7 квітня 2013 помилуваний Януковичем.

Луценку скоротили термін ув'язнення (він відбув до моменту помилування півтерміну), зберігши поразки в цивільних правах і необхідність компенсації завданих збитків.

У вівторок Арсеній Яценюк заявив, що Тимошенко згодна на "часткове помилування" , як про те просила Януковича місія Кокса - Кваснєвського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...