Вступ України в ЄС принизить й ізолює Росію – американський експерт

Вівторок, 29 жовтня 2013, 15:50

Можливий вступ України до Євросоюзу став би катастрофою для російського керівництва, бо це б привело до ізоляції Росії.

Таке переконання висловив в інтерв'ю "Українській правді" професор "кузні кадрів" американської дипломатії Школи Елліотта Боб Орттунг.

На його переконання, відрив України від Росії дуже боляче сприйметься у Москві.

"Якщо подивитися на це з точку зору Росії, то це стане катастрофою для Путіна. Бо, якщо Україна нарешті відірветься від Росії, то це принизить та ізолює Росію", - переконаний Орттунг.

Проте існує низки причин, через які поки важко уявити вступ України до ЄС, зокрема стагнація економіки.

"Через економічні проблеми України тяжко уявити її вступ до ЄС. Адже в Євросоюзу з його проблемами немає сил, щоб підтримувати українську економіку", - думає експерт.

На його думку, відсутність ефективних політичних лідерів, Україна не може справитись зі своїми економічними проблемами. При чому ця проблема притаманна як "помаранчевим" лідерам, так і Януковичу.

"Янукович не піде на це (реформування економіки – ред.), бо це означає для нього зменшення влади. Адже Янукович зі своїми олігархами отримують переваги від нинішньої системи в Україні", - пояснює Орттунг.

Головною проблемою України експертові бачиться те, що вся політика і економіка в Україні побудовані на "енергетичних субсидіях".

"Головна проблема в Україні - громадяни не платять повну вартість енергоносіїв, що створює передумови для корупції", - вважає він.

"Зараз добра новина у тому, що Росія змушує Україну бути більш ефективною в енергетиці. Росія завжди робить одне – намагається тиснути на Україну через підвищення цін на енергоносії, але в підсумку це робить Україну більш незалежною", - підсумовує Орттунг.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News