УДАР зареєстрував альтернативний законопроект щодо виборів

Вівторок, 29 жовтня 2013, 16:00

Фракція "УДАР" у Верховній Раді внесла свій євроінтеграційний виборчий законопроект як альтернативу документу, який розробляв Мін'юст.

Законопроект № 3396-1, який подали депутати Віталій Ковальчук, Наталія Агафонова та Павло Різаненко, зареєстрований у ВР 28 жовтня.

Депутати зазначають, що в зареєстрованому 10 жовтня 2013 року проекті закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів (реєстраційний № 3396), не повністю враховано рекомендації міжнародних інституцій.

На думку "ударівців", "точкові та вузькі зміни не забезпечать усунення всіх існуючих законодавчих прогалин та не вирішать проблематики реалізації виборчого законодавства України".

"Проект Закону № 3396 є лише "ширмою", яка не здатна гарантувати встановлення реального волевиявлення громадян України на виборах народних депутатів", - йдеться в пояснювальній записці.

У свою чергу альтернативний законопроект опозиціонерів, за твердженням його авторів, враховує всі рекомендації, надані у спільному висновку Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ.

"Ударівці" пропонують "докорінно змінити порядок і принципи формування складу ЦВК з обов'язковим урахуванням у поданні президента про призначення на посаду членів ЦВК пропозицій всіх депутатських фракцій".

Кожна депутатська фракція, згідно з документом, пропонує по дві кандидатури на посади членів ЦВК, збори більшості позафракційних депутатів - одну кандидатуру.

У законопроекті пропонують встановити нову вимогу до кандидатів на посаду члена ЦВК та осіб, які претендують на посади голови, заступника голови та секретаря ОВК - наявність вищої юридичної освіти.

Також пропонується посилити вимоги до виготовлення та розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів.

Законодавча ініціатива посилює контроль з боку Центральної та окружної виборчої комісії за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів.

Передбачається встановлення чітких строків оскарження результатів виборів, зокрема, що позовні заяви, подані після набуття повноважень президентом України або народним депутатом, суд залишає без розгляду.

Центрвиборчком зобов’язується встановити результати виборів в одномандатних виборчих округах.

У разі виникнення сумнівів щодо достовірного встановлення підсумків голосування ЦВК використовує інформацію, створену з використанням системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення.

Як повідомлялося, Партія регіонів впевнена в прийнятті свого законопроекту, що пропонує зміни до процедури виборів.

Зміни до виборчого законодавства є однією з євроінтеграціних вимог до України.

Спікер парламенту Володимир Рибак висловлював упевненість, що до саміту у Вільнюсі виборчий закон змінять.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування