Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк і Кº розробили нові повноваження генпрокурора і "Беркута"

Середа, 9 жовтня 2013, 13:02

Опозиція розробила пакет змін у правоохоронній системі для того, аби виконати зобов’язання перед Європейським союзом.

Про це заявив глава політради партії "Батьківщина" Арсеній Яценюк, якого цитує його прес-служба.

Яценюк підкреслив, що у своєму законопроекті президент Віктор Янукович пропонує реформувати прокуратуру таким чином, "щоб термін повноважень генпрокурора взагалі був необмежений".

"Це щоб передавали посаду генпрокурора у спадок", - зазначив він.

"Ми вважаємо, що це категорично неможливо, і термін як перебування президента при владі, як депутатів, так і генпрокурора і голови НБУ - повинен бути обмежений", - наголосив депутат.

Яценюк підкреслив, що в президентському законопроекті за прокуратурою залишилася функція загального нагляду: "Це коли прокурор може зайти до вас в хату і розказувати, що вам робити. Ця норма ще з часів Берії і вона повинна бути ліквідована. Але до сьогоднішнього дня цього рішення немає".

За його словами, опозиція наполягає на позбавленні органів прокуратури функції слідства і переданні цієї функції Державному бюро розслідувань: "Цей законопроект до сьогоднішнього дня урядом не підготовлений і не поданий до Верховної Ради".

Він також наголосив на необхідності внесення змін до законодавства про антикорупційну політику: "Ми вважаємо, що повинен бути створений окремий національний антикорупційний орган, який би займався розслідуванням фактів корупції вищих посадових осіб, який би був дійсно дієвим механізмом боротьби з корупцією".

"Після проходження всіх цих законопроектів повинна бути нова редакція закону України про міліцію. Та кількість міліціонерів, які сьогодні є в країні - на рівні Росії і Китаю, не забезпечує законності і правопорядку. Чим більше міліціонерів, тим вищий рівень злочинності", - наголосив Яценюк.

Опозиція, у свою чергу, пропонує скоротити кількість міліціонерів, "але зробити такі організаційні зміни в структурі МВС, коли, з одного боку, вони отримують більше грошей, а з іншого - отримують більше ресурсів для контролю над криміногенною ситуацію".

Яценюк також зазнав, що спецпідрозділ "Беркут" зараз "знаходиться поза межами закону", адже відповідний наказ МВС взагалі не зареєстрований в Міністерстві юстиції.

"Ці люди незаконно виконують свої функції, і генпрокурор повинен був вже давно ліквідувати цей підрозділ", - уточнив він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування