Представник України в МС вже каже, що ЄС має бути "готовий"

П'ятниця, 22 листопада 2013, 13:08

Угода про асоціацію з Євросоюзом може бути підписана на Вільнюському саміті в разі проведення результативних тристоронніх консультацій між Україною, Росією та ЄС.

Таку думку озвучив постійний представник України в Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Віктор Суслов, якого цитує "Інтерфакс-Україна".

"Все залежить від того, як швидко будуть проведені тристоронні консультації, якби вони відбулися до саміту. До його проведення залишається ще тиждень, їх можна було б провести протягом цього тижня. Тоді досить імовірно, що Угода про асоціацію була б підписана", - сказав він.

Чиновник зазначив, що зараз все залежить від позиції ЄС.

"Все залежить від Євросоюзу. Якщо ЄС буде готовий, то консультації можуть бути проведені досить швидко", - сказав він.

За словами Суслова, рішення уряду про припинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС не означає відмову від підписання цього документа.

"Мова йде про призупинення для проведення консультацій, ніхто не приймав рішення про відмову від підписання угоди. Український уряд хоче, щоб відбулися консультації, щоб ті пропозиції, які звучали з боку ЄС про надання Україні допомоги, були конкретизовані і формалізовані в ході цих консультацій", - сказав він.

Суслов нагадав, що з боку Євросоюзу раніше звучали обнадійливі для України заяви від окремих політиків про готовність компенсувати втрати після обмеження торгівлі з Митним союзом і надати їй серйозну фінансову допомогу, але всі ці пропозиції не були конкретизовані.

"Велика кількість різних обіцянок загального плану і відсутність конкретних переговорів і конкретних проектів угод і рішень - все це було однією з причин прийнятого урядом рішення про призупинення процесу підготовки до підписання угоди", - додав він.

Від Росії на консультаціях, сказав Суслов, Україна хотіла б отримати гарантії не посилювання торгового режиму в разі підписання Угоди про асоціацію та договору створення зони вільної торгівлі.

При цьому в тому ж розмові з журналістом Суслов заявив, що "непідписання Угоди про асоціацію з ЄС та зону вільної торгівлі буде означати, що, принаймні, Митний союз і Росія не будуть і далі посилювати торговельну політику і згортати режим вільної торгівлі".

"Відмова з боку РФ і ТЗ від жорсткого торгового режиму, згортання зони вільної торгівлі, від застосування технічних бар'єрів у торгівлі - вже це для України зараз теж мало б дуже велике значення", - додав він.

Раніше міністр закордонних справ Литви, головуючої у ЄС, Лінас Лінкявічус заявив, що пропозиція Кабміну про проведення переговорів у тристоронньому форматі ЄС - Україна - Росія "не є виходом і не має прецедентів".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News