Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Інтеграцію в Євросоюз українці вважають більш пріоритетною

Вівторок, 26 листопада 2013, 15:04

Пріоритетним має бути вступ до Європейського Союзу, а не до Митного Союзу, вважає 41% населення України.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з соціологічною службою "Ukrainian Sociology service".

Митний Союз є більш пріоритетною спільнотою для 33% українців. В той же час 25% населення не визначилися.

Так, у разі проведення референдуму щодо вступу до ЄС, 45% населення проголосувало б за вступ, 28% - проти, 9% не брали би участі у референдумі, а 17,5% не змогли б визначитися зі своїм вибором.

Якби був референдум щодо приєднання до МС, то 38% проголосували б "за", 30% - проти, не брали би участі 10% і не визначилися із своїм рішенням 21%.

 

В українському суспільстві зберігаються регіональні, вікові та електоральні відмінності у підтримці того чи іншого інтеграційного напряму.

Так прихильники вступу до ЄС переважають у західному та центральному регіонах, а прихильники Митного союзу - на півдні й сході.

Молодь та вікова група 30–54 років віддає перевагу інтеграції в Європейський Союз, а найстарша група відносною більшістю підтримує ідею приєднання до МС, але вступ до ЄС пріоритетним вважають 33% населення віком старше 55. Серед найстаршого покоління найбільше невизначених – 26,5%.

 

Вступ до ЄС вважають пріоритетним виборці опозиційних партій. Зокрема, приєднання до ЄС є пріоритетним для електорату ВО "Свобода" (85%), ВО "Батьківщина" (77%) і партії "УДАР" (74,5%). Вступ до МС в альтернативному формулюванні підтримують виборці КПУ (93%) і Партії регіонів (61%).

Опитування було проведене з 5 по 16 жовтня 2013 року. Усього було опитано 2000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (старше 18 років) за такими показниками, як стать, вік, рівень освіти, тип та регіон проживання. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування