Попов "злив" Клюєва на допиті у ГПУ - ЗМІ

Субота, 14 грудня 2013, 17:15

На допиті у Генпрокуратурі 13 грудня голова КМДА Олександр Попов заявив: розгін мітингу на Майдані стався після того, як секретар РНБО Андрій Клюєв зажадав встановити ялинку 29 листопада

Про це пише ZN.UA із посиланням на джерела в ГПУ.

За даними видання, спершу слідство взяло свідчення у Олександра Попова, потім – у начальника столичної міліції Валерія Коряка та заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, після чого було проведено очну ставку між підслідними.

"Попов повідомив слідству, що 29 листопада вранці йому зателефонував секретар РНБО Андрій Клюєв і поцікавився ступенем готовності ялинки, яку мали встановити на Майдані Незалежності. Попов повідомив йому, що все йде за планом. Клюєв зажадав встановити ялинку сьогодні ж та повідомив Попову, що всі подальші вказівки йому дасть заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович", - пише ZN.UA.

Наприкінці робочого дня Сівкович прибув в кабінет до Попова для оперативного реагування на ситуацію і пробув там майже до 4 годин ранку.

Окрім того в кабінеті голови КМДА перебувало ще 6 депутатів з фракції Партії регіонів, серед них -  Ельбрус Тедеєв, Нестор Шуфрич та Олександр Єгоров.

"Пізно ввечері, за словами Попова, знову передзвонив Клюєв, бажаючи переконатися, що всі команди для встановлення ялинки Попов віддав і Михайло Кучук (заступник голови КМДА - УП.) готується до встановлення ялинки зі своїми службами. Ближче до четвертої години Сівкович віддав команду: "Пора готувати техніку до завезення", - зазначає видання.

Після цього Попов та Сівкович окремо виїхали з будівлі КМДА та прибули в кабінет до начальника київської міліції Коряка.

Також під час спілкування зі слідчим Попов повідомив, що за діями комунальників і "Беркута" на Майдані вони спостерігали, дивлячись в монітор відеоспостереження, куди транслювалася інформація з камер.

"Але камери перебували далеко від місця подій, і насильства не було видно", - зазначив Попов.

Потім він поїхав додому і лише вдома став отримувати дзвінки з описом кривавих подій.

У свою чергу Коряк дав свідчення слідству, що йому зателефонував міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і наказав виконувати всі команди Сівковича.

У свою чергу Сівкович жодного разу під час допиту прізвища Клюєва не назвав.

Як відомо,  раніше 14 грудня у ході брифінгу генпрокурор Віктор Пшонка заявив: за розгін Євромайдану покарають секретаря РНБО Володимира Сівковича, начальника київської міліції Валерія Коряка і голову Київської міської держадміністрації Олександра Попова. 

За словами Пшонки, саме вони та ще заступник Коряка Петро Федчук давали команду бити студентів. ГПУ просить узяти названих посадовців під домашній арешт.

Як заявив Пшонка, Сівкович та Попов "безпосередньо тиснули на керівництво київської міліції для застосування сили на майдані Незалежності у ніч на 30 листопада".

У свою чергу президент Віктор Янукович своїми указами відсторонив Попова та Сівковича із займаних посад за клопотаннями Генпрокуратури у зв’язку з підозрою у причетності до порушення конституційних прав громадян на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News