Рада вирішила саджати за екстремізм

Четвер, 16 січня 2014, 16:40

Верховна Рада ввела відповідальність за екстремістську діяльність, яка передбачає в тому числі й ув'язнення.

Відповідне положення закріплене в прийнятому 16 січня закону №3879 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян".

Закон вводить в Кримінальний кодекс України статтю 110 про "екстремістську діяльність", яку визначають як створення та розповсюдження екстремістських матеріалів, виголошення закликів такого характеру, та надання допомоги у цьому.

Як зазначають автори, до уваги береться поширення матеріалів через ЗМІ й Інтернет, в тому числі соціальні інтернет-мережі.

Екстремістськими, згідно закону, зокрема слід вважати дії, націлені на насильницькому зміну чи повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність й суверенітет держави, насильницьке захоплення або утримання влади.

Крім того, у переліку є "незаконне втручання в діяльність або перешкоджання законній діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування", а також "хуліганські дії та акти вандалізму з мотивів соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі".

В якості санкції за таку активність закон передбачає "накладення штрафу від двохсот до вісімсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацію екстремістських матеріалів".

Якщо ж людина вчиняє ці дії повторно, то її можуть позбавити волі на срок до трьох років.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування