У ЄС закликали Януковича ветувати антидемократичні закони

П'ятниця, 17 січня 2014, 10:01

Високопосадовці в ЄС вважають прийняті в Україні закони такими, що обмежують права та свободи людей, і закликають президента Віктора Януковича не підтримувати їх.

Зокрема віце-президент ЄК, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон глибоко стурбована подіями в Україні.

Про це йдеться в її заяві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я глибоко стурбована подіями в Києві. Деякі частини законодавства, що обмежують основні права громадян України, були поспішно проведені (через голосування) з очевидним неповагою парламентських процедур і демократичних принципів", - відзначає верховний представник ЄС.

Особливе занепокоєння у Ештон викликали зміни в Кримінальному процесуальному кодексі, які накладають "тривожні обмеження на права зібрань, свободу слова й засоби масової інформації та суперечать міжнародним зобов'язанням України".

"Зміни, які, здається, серйозно обмежують діяльність організацій громадянського суспільства в Україні та спрощують процедуру анулювання мандатів членів парламенту, непокоять не менше", - підкреслює вона.

Віце-президент Єврокомісії зазначає, що "прикрі події відбуваються в момент політичної кризи та не сприяють зміцненню довіри й пошуку політичного рішення, яке може бути знайдене тільки на основі діалогу всіх зацікавлених сторін".

"Я закликаю президента України гарантувати, що ці рішення буде переглянуто та приведено у відповідність до міжнародних зобов'язань України", - йдеться в заяві Ештон.

Крім того, комісар з прав людини Ради Європи Нілс Мужніекс закликає президента України Віктора Януковича ветувати закони, які були прийняті Верховною Радою в четвер.

Про це він написав у Twitter.

"Стурбований поправками Україні що обмежують права людини, включано зі свободою вираження поглядів зібрань та асоціацій. Закликаю президента ветувати їх", - йдеться у твіті.

 Скіршот Twitter

 

Схожу позицію висловив й комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле.

"Дуже стурбований новими законами, що обмежують свободи і суперечать європейським прагненням і зобов´язанням України", - написав він в своєму акаунті в соцмережі.

Скріншот Twitter 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News