Чечетов сказав, у якому випадку Рада подумає про надзвичайний стан

П'ятниця, 24 січня 2014, 08:39

В опозиції вважають, що на позачерговій сесії Верховної Ради 28 січня більшість може ухвалити рішення щодо введення надзвичайного стану в країні.

"Більшість може затвердити указ президента про введення НП – без сумніву, це один із тих варіантів, які будуть на порядку денному", - сказав заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв газеті "Комерсант-Україна"

"Владі вигідно таке положення: це звузить усі політичні й громадянські права й узаконить застосування сили правоохоронними органами", - додав він.

Позафракційний депутат Володимир Мельниченко також вважає: "Якщо на переговорах президента й опозиції не буде досягнуто компромісу, влада спробує скликати сесію Ради для введення надзвичайного стану". 

Зі свого боку, перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов сказав виданню, що питання про введення надзвичайного стану неактуальне, однак не виключив, що ситуація в країні може загостритися.

"Якщо державні інститути, які відповідають за національну безпеку, відчують необхідність у введенні НП, парламент розгляне це питання. Це може статися лише після того, як арсенал усіх дипломатичних заходів буде вичерпаний", - заявив він. 

При цьому в Партії регіонів не будуть на вимогу опозиції скасовувати закони, скандально ухвалені 16 січня.

"Про це й мови бути не може! Вони (закони) відповідають європейським стандартам!", - заявив Чечетов.

Раніше депутат Інна Богословська, яка не так давно покинула Партію регіонів, заявила, що в "регіоналів" немає голосів для ухвалення рішення про введення надзвичайного стану.

"Регіоналам потрібно, щоб у парламент прийшли депутати від опозиції. Це дасть можливість знову створити хаос у залі й проголосувати руками за введення надзвичайного стану", - сказала вона.

Про можливість уведення НП у президента Віктора Януковича напередодні запитав президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу – і Янукович запевнив, що готовий вести політичний діалог, і що введення надзвичайного стану в Україні "не передбачається".

Надзвичайний стан уводиться в дію президентським указом, який протягом двох днів затверджує Верховна Рада.

На час дії НП (до 30 діб в Україні й до 60 діб у окремих регіонах) "військове командування" – Збройні сили, МВС і СБУ – отримує додаткові повноваження. 

В умовах НП влада може обмежувати свободу пересування громадян, увести комендантську годину, вилучити вогнепальну й холодну зброю, установити "особливі правила користування зв'язком" та інтернетом, а також робити "примусове відчуження майна юридичних і фізичних осіб".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...