Вищий адмінсуд відмовив у оскарженні ухвалення "диктаторських законів"

П'ятниця, 24 січня 2014, 14:07

Вищий адміністративний суд України відмовився відкрити провадження про визнання протиправними дій у Верховній Раді щодо ухвалення низки законів16 січня.

Відповідне рішення було ухвалене 23 січня, повідомляє прес-служба ВАСУ 24 січня.

Частину вимог позивача ВАСУ адресував до Конституційного суду, а щодо іншої частини вимог щодо оскарження ухвалення парламентом так званих "диктаторських" законів – порадив сформулювати їх чіткіше.

Позивач просив суд визнати протиправними дії Верховної Ради стосовно голосування підняттям рук 16 січня, а також щодо оприлюднення, зокрема, на сайті ВР "суперечливих і таких, що оголошені з порушенням встановленого законом порядку, даних про результати відкритого голосування депутатів" на тому засіданні.

Також позивач просив визнати протиправною бездіяльність Верховної Ради, що призвела до незабезпечення гласних і відкритих засідань лічильної комісії, неоприлюднення ходу та результатів тих засідань, невизначення порядку підрахунку голосів при голосуванні підняттям рук тощо.

Позивач вимагав зобов’язати Верховну Раду оприлюднити інформацію про хід засідань і рішення лічильної комісії парламенту, зокрема, стосовно голосування депутатів 16 січня.

Також вимогою було визначити порядок та обсяг оприлюднення матеріалів, ходу та результатів засідань лічильної комісії, а також порядок гласного підтвердження факту технічної неможливості голосування за допомогою електронної системи та порядок підрахунку голосів депутатів під час ухвалення рішень шляхом підняття руки.

ВАСУ зазначив, що порушення порядку ухвалення законів Верховної Ради може бути підставою для прийняття Конституційним Судом рішення щодо їх неконституційності, але їх "не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства".

Щодо вимог про визнання протиправною бездіяльність відповідача щодо невизначення Регламентом чи окремими постановами Верховної Ради порядку та обсягу оприлюднення матеріалів, ходу та результатів засідань лічильної комісії, а також порядку підрахунку голосів депутатів під час ухвалення рішень шляхом підняття рук і тощо ВАСУ зауважив:

"Позивачу необхідно більш чітко та зрозуміло викласти вищезазначені вимоги, належним чином обґрунтувавши їх".

Відтак, "суд ухвалив відмовити позивачу у відкритті провадження в адміністративній справі за його позовом до Верховної Ради про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов’язання вчинити певні дії".

На "усунення зазначених в ухвалі недоліків" ВАСУ дав позивачу час до 5 лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...